Home / Utrikes / Asien / Hästar dukar under i mongoliska vargavintern
Mongoliska herdar går förbi en grupp ihjälfrusna djur.

Hästar dukar under i mongoliska vargavintern

MongolietTT

Den mongoliska stäppen har lamslagits av en bister köldknäpp.

Väderfenomenet, som kallas ”dzud”, har hittills tagit livet av mer än 700 000 hästar och andra kreatur.

För tre år sedan fick Ganbaatar Burjaa nog av kylan. Som många andra mongoler flyttade han till huvudstaden Ulan Bator, där han i dag arbetar som boskapshandlare.

Årets ”dzud” – ett väderfenomen med extremt låga temperaturer – har varit värre än på länge, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Jag har sett hästar frysa ihjäl stående.

Myndigheterna räknar med att 709 000 boskapsdjur har dukat under för kylan under årets två första månader. Det är fem gånger så många som samma period i fjol, enligt den mongoliska statistikbyrån.

Betydligt värre var dock vintern 2009–2010, då nära tio miljoner djur dog.

Den här gången har regeringen arbetat hårt för att förebygga och minska riskerna under dzud, säger Tuyaa Chimedbaldir på Mongoliets katastrofmyndighet till Reuters.

Skälet till den höga boskapsdödligheten är dels kylan i sig, dels bristen på foder. Eftersom mongoliska familjer ofta är beroende av djurhållning för sin försörjning leder dzud till att många nomader tvingas söka sig till huvudstaden, där de ofta hamnar i slummen.

Inget tyder på att trenden är på väg att brytas – klimatförändringarna leder snarare till att dzud kommer att blir värre i framtiden, bedömer forskare.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …