Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / HD utvisar ung man efter attack mot synagoga
I dag meddelar Högsta domstolen beslut som kan påverka vilka som kan utvisas efter att ha dömts för brott i Sverige. Arkivbild.

HD utvisar ung man efter attack mot synagoga

BrottTT

En 23-årig man som av svenska myndigheter betraktas som medborgare i Palestina kan utvisas till Gaza beslutar Högsta domstolen (HD). Mannen är sedan tidigare dömd till fängelse för sin inblandning i en attack mot synagogan i Göteborg.

Den i dag 23-årige mannen deltog i en attack mot synagogan i Göteborg i december 2017. En grupp personer kastade brinnande föremål mot bilar som stod parkerade utanför en ungdomsfest i synagogans församlingslokal. Ingen kom till skada under attacken och eftersom det regnade kraftigt hindrades elden från att sprida sig, men 23-åringen och två andra män i 20-årsåldern dömdes till fängelse för bland annat grovt olaga hot.

Hävde utvisning

I tingsrätten beslutades även om utvisning av mannen, som kommer från Gaza och av svenska myndigheter anses vara palestinsk medborgare. Hovrätten hävde dock beslutet om utvisning med hänvisning till att en utlänning inte får utvisas till ett land där denne skulle kunna utsättas för omänsklig eller förnedrande behandling.

HD skriver i ett pressmeddelande att Migrationsverkets bedömningar ska vara vägledande för domstolar som avgör frågor om utvisning.

”Migrationsverket har i detta fall ansett att det inte finns stöd för att det skulle finnas en konkret och individuell hotbild gentemot mannen om han återvänder till Gaza”, skriver HD vidare.

Det var riksåklagaren (RÅ) som överklagade hovrättsdomen till Högsta domstolen, bland annat på grund av att hovrätter på olika håll i landet har dömt olika i fråga om utvisning av dömda brottslingar.

Omänsklig behandling

Vad gäller 23-åringen hänvisade RÅ till att Migrationsverket inte anser att det finns anledning att anta att han kommer att utsättas för omänsklig behandling, en term som innefattar dödsstraff och tortyr.

”Högsta domstolen gör samma bedömning som Migrationsverket. De rapporter från Utrikesdepartementet om Israel och Palestina som mannen har åberopat ger inte stöd för att det finns en till honom kopplad, individualiserad risk att utsättas för tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning”, skriver HD i pressmeddelandet.

Sverige erkände Palestina som stat 2014 och avser därmed Västbanken, Östra Jerusalem och Gazaremsan. Mannen kommer att utvisas efter avtjänat fängelsestraff i Sverige.

About Sten

Check Also

Ökade växthusgasutsläpp från trafiken

MiljöTT Förra året ökade utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken med 0,5 procent enligt en rapport …