Home / Nyheter / Sport / Hirscher ledde Österrike till trippelseger
Marcel Hirscher.

Hirscher ledde Österrike till trippelseger

AlpintTT

Hela Österrike krävde ett guld. Marcel Hirscher levererade. Och lagkompisarna hängde på.

Det blev en österrikisk trippel i VM-slalomen i Åre.

André Myhrer slutade på 13:e plats medan Mattias Hargin, i sitt kanske sista race, blev 20:e.

André Myhrer, som sagt att VM i Åre rimligen blir hans sista mästerskap, har inte haft någon perfekt säsong efter OS-guldet i fjol. Och det blev ingen perfekt VM-slalom heller inför hemmapubliken.

Myhrer hade höga förväntningar, men var bara tionde efter det första åket och tappade ytterligare i det andra.

Även Mattias Hargin hade det motigt, även om han körde upp sig från 25:e till 20:e plats. Han har under vintern ramlat allt längre ner på rankningen och funderar nu på att lägga skidorna på hyllan direkt.

Jag tror att det kan ha varit mitt sista race, säger Hargin till SVT.

Tappade medaljen

Utan hemmaåkare i medaljstriden blev det en strid mellan Österrike och Frankrike. Men Alexis Pinturault, på väg mot sin tredje VM-medalj i Åre, halkade till, tappade hela sin ledning och fick nöja sig med fjärdeplatsen.

Det blev i stället silver till Michael Matt och brons till Marco Schwarz. Och mästerskapets kanske mest väntade guld till Marcel Hirscher.

Österrikaren, som dominerat i världscupen i vinter, klev in sent på VM. Han stod över både kombinationen och lagtävlingen – men blev sjuk lagom till resan till Åre. Trots en rejäl förkylning orkade han ta silver i storslalomen och till slalomen var åtminstone de märkbara sjukdomssymptomen helt borta.

Samtidigt var 29-åringen väl medveten om att ett silver inte räcker för att mätta de österrikiska förväntningarna.

Två silver och tre brons hade det blivit dittills i Åre. Det räckte förstås inte för den skidtokiga alpnationen. Österrike har hoppats på, till och med krävt, ett VM-guld av honom.

”Bara halvtid”

Då visade Marcel Hirscher att han är bäst när det gäller.

Norrmannen Henrik Kristoffersen, stärkt av VM-guldet i storslalom i fredags, såg ut att sätta ett tidigt riktmärke. Men Hirscher, näste man på start, pulveriserade hans tid fullständigt.

Det är säkert ett åk som jag kommer att titta på många gånger framöver. Men det är bara halvtid, sade Hirscher till österrikiska tv-kanalen ORF.

Men även den andra halvan blev en Hirscher-triumf. Han var kanske till slut inte lika överlägsen segrare som väntat, men 65 hundradelar före landsmannen Matt är ändå rätt mycket.

Och så fick Österrike sitt guld – med ytterligare ett silver och ett brons som bonus.

Jag visste att Alexis inte ledde, så första delen försökte jag trycka på hårt, sedan var det två–tre lite skakiga portar, sedan in mot slutet med attack. Det är otroligt, säger Hirscher direkt efter åket.

Vår president (Alexander Van der Bellen) är här, han har kul och hoppar omkring, så allt är bra.

Både Kristoffer Jakobsen och Carl Jonsson körde ur i första åket.

About Sten

Check Also

Stort tryck på golfbanorna: ”Som ett kosläpp”

CoronavirusetTT Social distansering kombinerat med idrott kan vara knepigt. Men golfen är coronakompatibel. När golfbanor …