Isabelle Haak. Arkivbild.

Historisk seger för volleybollandslaget

VolleybollTT

De svenska damerna spelar i European Leagues gulddivision nästa år.

Det står klart efter 3–1-segern i finalen mot Österrike.

Segern i Nyköping med 25–23, 25–21,16–25, 25–17 i setsiffror innebär att Sverige har vunnit Silver European League och därmed avancerat en division. Turneringssegern är den första i svensk volleybollhistoria.

Vägvisaren för Sverige blev, föga förvånande, 18-åriga superlöftet Isabelle Haak.

Italienproffset och högerspikern noterades för 38 poäng och utsågs till turneringens bästa spelare.

”Helt fantastiskt, det går inte att beskriva… Det är det här vi kämpat för sedan vi samlades i början av maj. Vi gör det så himla bra där ute idag, så stolt över tjejerna. Just nu är det bara fullständig eufori”, säger Haak till Svenska volleybollförbundet.

Nu väntar alltså gulddivisionen för Haak och hennes landslagskamrater.

”Det här innebär att vi får spela mot ännu bättre lag nästa år, vilket känns inspirerande. Det är ett måste för att vi ska utvecklas och fortsätta ta kliv i rätt riktning”, säger hon.

Sedan i år ingår de svenska landslagsdamerna i en satsning med Sveriges olympiska kommitté, SOK, med siktet på kommande olympiska spel.

”Resan vi ska göra är lång och det ska genomföras många samlingar, turneringar och matcher de kommande åren. Att vinna Silver European League var definitivt ett viktigt delmål. Det är en jätteboost för självförtroendet och skönt att ha med sig inför fortsättningen, och inte minst inför nästa landslagsperiod med EM-kvalet som drar igång i augusti”, säger Haak.

About Sten

Check Also

Stort tryck på golfbanorna: ”Som ett kosläpp”

CoronavirusetTT Social distansering kombinerat med idrott kan vara knepigt. Men golfen är coronakompatibel. När golfbanor …