Högerextrem gatuaktivism ökar i svenska städer

Rasistiska soppkök, gatupatruller, ”trygghetsvärdsgrupper” och attacker mot människor på gator och torg. De högerextrema har börjat ta plats i svenska städer enligt två experter.

Enligt Daniel Norlander, huvudsekreterare i Mona Sahlins kommitté mot våldsbejakande extremism så har de högerextrema tagit mark i flera områden i Sverige bland annat Värmland, Dalarna och Skåne.

Jonathan Leman, researcher på den antirasistiska tidskriften Expo arbetar med att sammanställa aktiviteter från högerextrema ”rasideologiskt” betingade händelser och enligt honom så har aktiviteten ökat även i Göteborg och västra Götaland.

En trend som han ser är de så kallade medborgargarden som patrullerar gator. En annan trend är att den sverigedemokratiska opinionen och den rasideologiska sfärren blivit sammanflätad på internet.

 – Den så kallade Folkets demonstration, som nu i helgen hålls igen i Stockholm, är ett exempel. Man ser det också i myllret av SD-vänliga facebook-grupper där nazistinlägg blandas med SD-inlägg i en enda röra, säger Jonathan Leman till GP.

Redaktionen
Externa länkar:
Extrema medborgargarden ny trend i Göteborg

About Sten

Check Also

Två till sjukhus efter villabrand

BrandTT Två personer har förts till sjukhus med oklara skador sedan en villa övertänts i …