Centralafrikanska Gabon kan komma att avkriminalisera homosexualitet. Arkivbild från huvudstaden Libreville. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP

En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon.

Nationalförsamlingen i det centralafrikanska landet röstade i tisdags om att godkänna en ändring i strafflagstiftningen. Revideringen skulle innebära att en paragraf som förbjuder sexuella relationer mellan personer av samma kön tas bort.

Omröstningen slutade med 48 röster för en avkriminalisering, 24 emot och 25 blanka röster, och frågan ligger nu i senatens händer.

Paragrafen, som stipulerar att samkönade relationer är ett ”moraliskt brott”, infördes av Gabons senat i juli 2019. De som döms för brottet riskerar fängelse i upp till sex månader och böter på motsvarande 80 000 svenska kronor.

Mellan landets självständighet 1960 och fram till 2019 var homosexualitet inte straffbart i Gabon, men diskriminering och förtryck var trots det utbrett.

Situationen för samkönade par är svår i många länder i subsahariska Afrika. I Nigeria och Somalia kan homosexuella straffas med döden.

About Sten

Check Also

Grekiskt flyktingläger i lågor

GreklandTT-AFP Greklands största flyktingläger Moria, på Lesbos, har delvis evakuerats till följd av en större …