En demonstrant i Hongkong håller upp sin hand med sina fem fingrar som en symbol för de fem krav som demonstranterna ställt på Hongkongs regering.

Hongkong-minister attackerad i London

HongkongTT-AFP-Reuters

Hongkongs justitieminister Teresa Cheng blev omringad av prodemokratiska demonstranter under ett besök i London. Hon skadade armen i tumultet och polisen i Storbritannien utreder händelsen.

Det var i torsdags kväll som demonstranterna flockades kring ministern under besöket i London. De kallade henne för ”mördare” och skrek att hon skulle skämmas. Cheng föll till marken under tumultet och skadade armen, enligt brittisk polis som utreder händelsen.

Kinas och Hongkongs regeringar har fördömt händelsen och har krävt att Storbritannien erbjuder skydd åt ministern – som är en av de mest impopulära i Hongkong.

Ingen har ännu gripits.

Sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter har varit våldsamma under veckan i Hongkong. Skolor och universitet hölls stängda under torsdagen och en man avled efter att i onsdags ha träffats i huvudet av ett hårt föremål, troligtvis en tegelsten, som kastats av maskerade demonstranter. Flera svenska universitet som har samarbeten med universitetet i Hongkong rekommenderar sina studenter att åka hem.

På fredagen har tusentals människor åter samlats i staden för att visa sitt missnöje med styret och polisen. Flera av dem höll händerna med spretande fingrar i luften som en symbol för de fem krav som demonstranterna ställt på Hongkongs regering.

Inledningsvis var syftet med protesterna att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar, men nu ställer demonstranterna även krav på ökad demokrati och oberoende från Kina.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …