Home / zed / Hongkong / Invånarna gav Hongkongs ledare hård kritik
Hongkongs högsta ledare Carrie Lam under en presskonferens häromdagen.

Invånarna gav Hongkongs ledare hård kritik

HongkongTT

Hongkongledaren Carrie Lam träffade under torsdagen över hundra personer för att diskutera situationen i Hongkong.

Syftet var att lugna de massiva protester som rasat i flera månader. Utanför mötet fortsatte demonstrationerna.

För första gången har Carrie Lam träffat företrädare för Hongkongs invånare. 150 deltagare gavs omkring tre minuter var att uttrycka sina åsikter.

Många krävde mer demokrati och frihet i Hongkong. Lam kritiserades för att inte ta demonstranternas krav på allvar, för att ha svikit befolkningen och en del ifrågasatte om mötet verkligen skulle göra någon skillnad över huvud taget.

Runt 80 procent av deltagarna var kritiska mot Lam, enligt spanska nyhetsbyrån EFE.

Ingen ansvarig har avgått eller tagit något ansvar de senaste tre månaderna, säger en deltagare, enligt tidningen South China Morning Post (SCMP).

Hongkongprotesterna, som vid flera tillfällen lockat över en miljon deltagare, utlöstes av ett omtvistat lagförslag som skulle göra det möjligt att lämna ut misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Förslaget har dragits tillbaka, men protesterna har breddats och vänder sig mot vad som uppfattas som ökad kinesisk kontroll över den delvis självständiga regionen.

Lam: Omöjliga krav

Carrie Lam svarade att Hongkongs framtid låg i händerna på den unga befolkningen men att det inte fanns någon möjlighet att tillgodose alla krav, som att Hongkong skulle bli självständigt till exempel.

Några av kraven från demonstranterna, som att släppa de som gripits under protesterna kan inte mötas eftersom det inte ligger i linje med lagen, säger Lam.

Många av frågorna kretsade kring också polisens bemötande mot demonstranterna, som kritiseras för att vara alltför våldsam.

Det är fel av dig att låta polisen lösa politiska konflikter. Mrs Lam, är du inte oroad över att människor snart kan komma att dödas i konflikterna?, frågade en deltagare, enligt SCMP.

Hyllade poliskåren

Utanför Queen Elizabeth Stadium, där samtalen hölls, samlades en stor folksamling för att protestera mot Carrie Lam och situationen i Hongkong.

Flera polispatruller rustade med sköldar bevakade demonstranterna som brutit loss tegelsten ur gatan, rapporterar Reuters.

Carrie Lam avslutade kvällen med att säga att dialogen kommer att fortsätta – och med att hylla poliskåren, enligt SCMP.

Kåren är en väldigt viktig grundpelare för att upprätthålla säkerheten i Hongkong. Styrkans hårda arbete har gjort Hongkong till en av de tryggaste städerna i världen, säger Carrie Lam.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …