Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Hotade med bombdåd för ifrågasatt julsed
En nederländsk jultomte med flera "Svarte Petter"-betjänter vid ett firande 2013. Arkivbild.

Hotade med bombdåd för ifrågasatt julsed

NederländernaTT-AFP

En man har gripits i Nederländerna misstänkt för att ha hotat begå en självmordsattack till stöd för en ifrågasatt jultradition.

Mannen hotade i ett inlägg på Facebook att spränga sig själv, i försvar av ”Svarte Petter” (Zwarte Piet). Enligt nederländsk sed är det jultomtens betjänt, som gestaltas med svartmålat ansikte, tjocka röda läppar och lockigt hår.

”Den misstänkte skrev en kommentar på Facebook i helgen som ledde till en hel del oro”, skriver polisen i ett uttalande.

Polisen har sökt igenom hans bostad utan att finna något sprängmedel. 49-åringen har dock erkänt att han skrivit inlägget och uppges beklaga konsekvenserna det fått.

”Svarte Petter”-karaktären har varit föremål för offentlig debatt i Nederländerna i många år, mellan personer som anser att det är en harmlös tradition och de som ser det som en rasistisk stereotyp och en påminnelse om slaveriet under landets kolonialtid. I flera officiella julfiranden har karaktärens roll strukits eller tonats ned.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …