Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt uppmanar medlemmarna i FN:s säkerhetsråd att göra en insats i Jemen. Arkivbild.

Hunt: Fönster för fredssamtal i Jemen

JemenTT-AFP

Storbritannien uppmanar medlemmarna i FN:s säkerhetsråd att göra en insats mot den humanitära krisen i Jemen och säger att det nu verkar finans ”ett fönster” för en fredsöverenskommelse.

För första gången verkar det finnas ett fönster där båda sidorna kan uppmuntras att komma till förhandlingsbordet, sluta döda och hitta en politisk lösning vilket är den enda långsiktiga vägen ut ur katastrofen, säger brittiske utrikesministern Jeremy Hunt.

Han säger också att Storbritannien kommer att använda sitt inflytande för att driva på för en fredlig lösning.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres krävde i fredags att våldsamheterna i landet ska upphöra och att man ska arbeta mot fredssamtal.

Minst 10 000 människor har dödats sedan en saudiskledd militärallians klev in Jemenkriget i mars 2015, på regeringens sida. FN beskriver läget som den värsta humanitära krisen i världen. Över två miljoner människor har drivits på flykt och Jemen befinner sig på randen av svält.

Enligt Unicef lider 1,8 miljoner jemenitiska barn under fem års ålder av akut undernäring. Och varje år dör tusentals barn i landet på grund av undernäring eller sjukdomar som i vanliga fall är lätta att behandla, sade en FN-tjänsteman på söndagen.

About Sten

Check Also

Grekiskt flyktingläger i lågor

GreklandTT-AFP Greklands största flyktingläger Moria, på Lesbos, har delvis evakuerats till följd av en större …