Home / zed / Krig, konflikter och oroligheter / Husrannsakan mot Puerto Ricos guvernör
"Krisens döttrar har tröttnat", lyder ett plakat bland demonstranterna i Puerto Ricos huvudstad San Juan.

Husrannsakan mot Puerto Ricos guvernör

Puerto RicoTT-AFP

Åklagare i Puerto Rico har beslutat om husrannsakan mot guvernören Ricardo Rosselló och elva andra personer som i läckta chattloggar hånade bland annat homosexuella och orkanoffer. Beslutet kommer efter tio dagars gatuprotester mot den pressade guvernören.

Chattloggarna som offentliggjordes för två veckor sedan blev droppen som fick bägaren att rinna över. Ekonomins kräftgång och anklagelser om korruption med nödhjälpspengar i spåren av orkanen Marias 2017 hade redan prövat puertoricanernas tålamod, och läckan utlöste en massiv protestvåg med krav på guvernören Ricardo Rossellós avgång.

Nu har åklagare i det självstyrande amerikanska territoriet beslutat om husrannsakan mot Rosselló samt elva andra personer som i en privat chatt bland annat hånade kvinnor, homosexuella och orkanoffer. Enligt lokala dagstidningen El Nuevo Dia har personerna beordrats att överlämna sina mobiltelefoner.

Avgår som partiledare

Ricardo Rosselló har redan meddelat att han avgår som ledare för partiet Partido Nueva Progresista och att han inte ställer upp för omval.

Det räcker inte, menade hundratusentals som på måndagen blockerade gatorna i Puerto Ricos huvudstad San Juan med krav på att Rosselló omgående ska lämna guvernörsposten.

Han borde lämna över makten till nya ledare, sade 36-årige Isham Rodriguez som deltog i demonstrationen.

Ett par hundra demonstranter samlades också utanför guvernörens residens, där polis använde tårgas för att skingra folkmassan.

”Vi är trötta”

Under måndagen fick proteströrelsen förstärkning av ett flertal kända ansikten, däribland Puerto Ricos store son, den öppet homosexuelle artisten Ricky Martin som var en av de som hånades av Rosselló och kollegerna.

Korruption, det är galet. Vi är trötta, vi orkar inte längre, säger Martin i ett videoklipp från demonstrationen som han postat på sociala medier.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …