Andreas Westh på plats i VM-staden Chabarovsk, Ryssland, inför sitt 15:e och sista världsmästerskap.

Ikonen Wesths sista VM: ”En jävla urladdning”

BandyTT

Han är en av Sveriges största bandyspelare genom tiderna.

Vid VM i Chabarovsk vill Andreas Westh sätta punkt för landslagskarriären med sitt sjätte VM-guld.

Ett VM är en jävla mental urladdning, säger lagkaptenen.

Efter VM-guldet på hemmaplan i fjol tackade veteranmålvakten Andreas Bergwall, 43, och mittfältaren Daniel Mossberg, 36, för sig i landslagströjan.

När världsmästerskapet i år arrangeras i Chabarovsk i östra Ryssland, på gränsen till Kina, så blir det den 40-årige backen och lagkaptenen Andreas Wesths avskedsföreställning i landslagsdressen.

Det tar mycket kraft att vara på ett VM. Det är en jävla mental urladdning. Sedan ska man tillbaka till vardagslunken hemma och spela serie igen. Som det känns nu så känns det bra att göra ett sista VM, när kroppen ändå är bra. Det känns bra att sätta punkt, just i och med att det är i Chabarovsk borta i fjärran östern, säger den 145-faldige landslagsmannen.

”Ingen liten lada”

Regerande mästarlaget Sverige inleder VM på måndag morgon svensk tid med gruppspelspremiären mot Finland. Westh ser fram emot mästerskapet som arrangeras i inomhushallen Arena Jerofej med plats för 10 000 åskådare, byggd inför VM 2015.

En väldigt fina arena och mycket faciliteter, det är ingen liten lada som de har byggt. Det är ett brinnande intresse där borta också så det blir fullt ös, säger Westh.

Efter fyra raka VM utan guld återtog de svenska bandyherrarna världsmästartiteln i fjol på hemmaplan i Sandviken. Hammarbys mittfältare Adam Gilljam blev stor matchhjälte i finalen mot Ryssland när han satte 4–3 i den 91:a matchminuten. En vacker hörnvariant fullbordade Sveriges vändning från 1–3 till 4–3 med en halvtimme kvar.

IT-säljare

Trots att de tidigare bärande spelarna Bergwall och Mossberg inte längre är med i Blågult hoppas Westh på ett nytt, svenskt guld, i sitt 15:e VM.

Framförallt vill vi gå till final. Vi gick på en mina för två år sedan när vi spelade superbra bandy men förlorade mot Finland i semifinal. Det gäller att vara på sin vakt och göra bra matcher i rätt matcher.

Bollnäsikonen Andreas Westh, som hittills vunnit fem VM-guld men aldrig något SM-guld, har under hela sin snart 25-åriga elitkarriär arbetat som IT-säljare. Den dagen han även väljer att avsluta klubblagskarriären blir inte mycket annorlunda, förutom att han börjar arbeta heltid i stället för halvtid.

Det finns ju inte så mycket att falla tillbaka på när man väl slutar som bandyspelare utan du måste ha ett yrke, säger Westh.

About Sten

Check Also

Kina godkänner gripande av Hongkongflyktingar

HongkongTT-AFP Kinesiska myndigheter har formellt godkänt gripandena av tolv aktivister som försökt fly från Hongkong. …