Home / Utrikes / Asien / Indiskt initiativ i Kashmir-konflikten
Indisk bevakning i staden Srinagar i samband med en strejk i lördags som utlysts av separatister. Srinagar är sommarhuvudstad i den indiska delstaten Jammu och Kashmir.

Indiskt initiativ i Kashmir-konflikten

IndienTT-AFP

Indiens regering har utsett en representant med mandat att starta förhandlingar med stridande grupper i det omstridda Kashmir.

Det är första gången sedan premiärminister Narendra Modi tillträdde 2014 som han tar ett sådant initiativ, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Dineshwar Sharma, som fått uppdraget, är tidigare underrättelsechef med erfarenhet av rebellrörelsers aktiviteter i nordöstra Indien.

Kashmir, som ligger i nordväst, är delat mellan Indien och Pakistan alltsedan det brittiska kolonialväldet upphörde 1947 och det har tidigare lett till krig mellan länderna. Delstaten på indisk sida är den enda i landet som har muslimsk majoritet och flera rebellrörelser bekämpar indisk överhöghet.

Det finns inga uppgifter om att Pakistans regering skulle göras delaktig i det nya indiska försöket att få till förhandlingar.

About Sten

Check Also

Nobelstiftelsen: Rutin bjuda alla ambassadörer

NobelfestenTT Varje år bjuds ambassadörer från flera diktaturstater in till nobelfestligheterna. Sverigedemokraterna portas för att …