Minst fem byggnader i Dhakas gamla kvarter härjades av branden.

Inferno när eld härjade bostadshus i Dhaka

BangladeshTT-AFP-Reuters

Kemikalier exploderade och människor sprang för sina liv från eldhavet sedan ett fyravåningshus i Bangladesh huvudstad Dhaka fattat eld. 70 döda har hittats hittills – och fler tros ha omkommit.

Branden bröt ut i Dhakas äldre delar i onsdags kväll. På bottenplanet i huset fanns affärer, och på våningarna över bostäder blandat med illegala lager för kemikalier som bland annat användes för tillverkning av deodorantsprej.

Än så länge har vi hittat 70 döda. Det antalet kan öka ytterligare eftersom vi forsätter att leta, säger Julfikar Rahman från brandkåren.

När branden bröt ut var förloppet så snabbt att människor inte hann fly, berättar brandchefen Ali Ahmed. 24 dödsoffer hittades i ett hörn av byggnaden, och nio kroppar i en apotekslokal där offren stängt för fönsterluckorna för att skydda sig.

”Var som krig”

Branden spred sig vidare till minst fyra omgivande hus, som också delvis använts som lager för brandfarliga ämnen. Förbipasserande träffades av eldklot från explosionerna, och bilar och rikshor på gatan förvandlades till rykande skelett när lågorna omslöt dem. Flera människor på bröllopsfest i en intilliggande byggnad fick brännskador.

Explosionerna var så kraftiga att det var som ett krig. Kemikaliebehållare på de övre våningarna exploderade och eldklot föll ned på gatan, berättar Haji Mohammad Salahuddin som skadades svårt.

Jag såg brinnande kroppar över hela gatan, tillägger han.

Kritiskt skadade

Över personer ur 200 räddningstjänsten deltog i släckningsarbetet, och det tog nästan tolv timmar att få branden under kontroll. Brandmännen hade problem med vattentillgång och fick dra extraledningar från en närliggande moské.

Enligt läkare är 55 människor skadade, av dem tio kritiskt.

I en liknande brand i Dhaka 2010 omkom 120 personer. Efter den branden tog myndigheterna krafttag mot kemiska lager inne i tätt befolkade delar av staden, men den insatsen har under senare år avbrutits.

Onsdagens brand kommer sannolikt att väcka debatten om slapp hantering av byggsäkerhetsbestämmelser i Bangladesh, där olyckor dödar hundratals varje år.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …