Amanda Lind (MP), kultur och demokratiminister, och Mikael Damberg (S), inrikesminister, har i dag en pressträff. Arkivbild.

Inga lättnader – men undantag för restauranger

PolitikTT

Gränsen på 50 personer ligger fast, men restauranger får undantag vid musikevenemang, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) vid en pressträff.

Regeringen aviserar i dag en justering kring flera regelverk som har stått emot varandra, inledde Mikael Damberg pressträffen med Amanda Lind.

Förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer kommer i stora drag att finnas kvar, men inom restaurangbranschen presenteras nu lättnader.

Beskedet: Evenemang för en sittande publik på fler än 50 personer tillåts nu på restauranger.

Kulturminister Amanda Lind säger att lagar och förordningar inte ändras i en handvändning.

Vi aviserar ett undantag för begränsningen för restaurangen och evenemang med sittande publik. Restauranger och kaféer innefattas inte av det här förbudet kring att fler än 50 personer samlas, säger Lind och fortsätter:

Vi kommer då till rätta med den ologiska regeln att om 200 personer sitter och äter i samma lokal och någon sedan börjat uppträda, så måste nästan alla lämna, säger Lind.

Kan ändras

Hon säger att Folkhälsomyndigheten är positiva till ändringen.

Beslutet är planerat att fattas den 8 oktober och skulle börja gälla den 15 oktober, säger Lind. Hon höjer dock ett varningens finger för att det kan komma att ändras.

Vi kommer att fatta beslutet utifrån de förutsättningar som finns då, säger Lind.

Testades i augusti

Förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer trädde i kraft 29 mars.

Senast i augusti skickade regeringen ut en promemoria på remiss med förslag för lättnader. Förslagen beskrevs då som ett första steg för att möjliggöra för fler evenemang där risken för smittspridning kan begränsas på ett betryggande sätt.

Bland annat ville regeringen lätta upp förbudet för mer än 50 personer för evenemang med sittplatser, framförallt inom kultur- och sportvärlden.

Folkhälsomyndigheten föreslog i sitt remissvar ett nytt tak på 500 personer och att avståndet mellan personerna ska vara en meter.

Tidigare poliskritik

Polisen var i sitt remissvar kritisk till flera av regeringens förslag. Bland annat skrev myndigheten att man inte kommer att ha möjlighet att bedriva tillsyn av sammankomster och tillställningar.

En annan del av det förslag regeringen skickade ut i augusti var att restauranger och kaféer med artister som uppträder ska undantas från förbudet mot fler än 50 deltagare.

Polisen pekade i sitt remissvar på problem med att ändra reglerna för vissa tillställningar, men inte för andra. Att införa lättnader i förbudet mot fler än 50 personer för till exempel danstillställningar inne på restauranger men inte för till exempel motionslopp ute i skog riskerar att framstå som svårförståeligt, ansåg myndigheten.

About Sten

Check Also

Ny miljardaffär för Bristol-Myers Squibb

EkonomiTT-Reuters Läkemedelsjätten Bristol-Myers Squibb blir allt större. I en affär med prislappen 13 miljarder dollar …