Home / zed / Ingen öppen bar för myndigheterna hos operatörerna

Ingen öppen bar för myndigheterna hos operatörerna

Strax innan årsskiftet avslöjades det att myndigheter som Säkerhetspolisen, Polisen och Skatteverket vill ha öppen bar hos telefon- och internetleverantörerna.   

Dessa myndigheter vill automatisera uthämtningen av trafikdata, det är information om bland annat vilka hemsidor du besöker, vem du ringer och skickar mejl till. Automatiseringen ska genomföras genom att tvinga alla operatörer att ansluta sig till ett europeiskt datasystem. Systemet gör det möjligt att söka och hämta ut trafikdata direkt från operatörerna utan att behöva göra en manuell förfrågan.

Idag hämtas trafikdata ut från operatörerna manuellt av operatörerna själva, vilket säkerställer att myndigheterna inte får för mycket information. Säkerhetspolisen tycker att det nuvarande förfarandet är alldeles för omständligt. De, och andra instanser, vill ha en alldeles egen kran som man kan öppna och tappa operatörernas databaser på information med.

Dessa myndigheter vill automatisera uthämtningen av trafikdata, det är information om bland annat vilka hemsidor du besöker, vem du ringer och skickar mejl till.

Tidigare har omfattande kränkningar av människors integritet motiverats med att vi ska skyddas mot terrorism och att det endast ska vara Försvarsmakten som ska få tillgång till denna typ av information. Nu är det dock myndigheter som Skatteverket som vill ha tillgång till svenskarnas internettrafik och genom detta kunna ha total kontroll. Surfar du privat med företagets jobbdator? Då kan det bli frågan om förmånsbeskattning etc.

Vi pirater säger därför nej till öppen bar för myndigheter. Vi vill i stället ha ett samhälle där människors privatliv respekteras. Det ska vara total transparens hos myndigheter och politiker, inte tvärtom. Du ska själv få avgöra vad av ditt privatliv du vill dela med dig av, och vad du vill hålla för dig själv. Varken stater eller företag ska därför få spionera på internettrafik och samla in uppgifter om oss. Samma regler ska gälla för övervakning på nätet som utanför – det vill säga vid skälig misstanke om allvarligt brott.

Gustav Nipe, Förbundsordförande Ung Pirat

Foto: Lars-Johansson

About Sten

Check Also

”Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor”

Replik på Najma Ali:s debattinlägg angående Vänsterpartiet och afrofobi. Under den kända gruvstrejken i Malmfälten 1969 …