Home / Utrikes / Asien / Inget firande av Dalai Lama i Katmandu
Den tibetanske andlige ledaren Dalai Lama lever i exil i Dharamsala i norra Indien.

Inget firande av Dalai Lama i Katmandu

NepalTT-AFP

Det planerade organiserade firandet av den tibetanske andlige ledaren Dalai Lamas 84:e födelsedag ställdes in i Nepals huvudstad Katmandu i helgen. Firandet i ett kloster fick inget tillstånd sedan myndigheterna hänvisat till möjliga ordningsproblem – men många tror att det främst beror på kinesiska påtryckningar.

Omkring 20 000 exiltibetaner finns i Nepal. Under lördagen, Dalai Lamas födelsedag, syntes fler poliser och annan säkerhetspersonal än vanligt i områden av Katmandu där många av exiltibetaner bor. De uppmanades att istället fira födelsedagen hemma.

När Kina blivit en av de största bidragsgivarna till det fattiga landet har nepalesiska myndigheter blivit mer vaksamma på exilgruppens aktiviteter.

I maj 2017 tecknade Nepal avtal om att ingå i Pekings enorma infrastrukturprojekt kallat den nya sidenvägen. Den ska lyfta ekonomi och handel men pekas även ut som ett sätt för Kina att utöva påtryckningar på andra länder.

About Sten

Check Also

Regeringens testkoordinator slutar

CoronavirusetTT Harriet Wallberg har avslutat sitt arbete som regeringens koordinator för coronatester efter drygt tre …