Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Ny prövning: Inget tiggeriförbud i Vellinge
Tiggeri blir inte förbjudet i Vellinge. Arkivbild.

Ny prövning: Inget tiggeriförbud i Vellinge

SamhälleTT

Först ett nej, och nu två.

Förvaltningsrätten i Malmö går på länsstyrelsens linje och säger nej till ett lokalt tiggeriförbud i Vellinge kommun. En lika märklig argumentation som senast, tycker kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M).

Det känns som att man måste pröva det här längre upp för att få ett prejudikat. Samtidigt tycker jag att deras argumentation är lika märklig som när ärendet var i länsstyrelsen, att vi inte har påvisat olägenheter. Det måste vara upp till kommunen, invånare och politiker där, att anse vad som är bäst för kommunen, säger Carina Wutzler till TT.

”Det framgår inte av utredningen att det förekommit olägenheter eller störningar av sådan omfattning och karaktär att ett förbud är befogat”, skriver rätten i sitt domslut.

Skiljaktig mening

Men en skiljaktig nämndeman anser att utredningen visar att passivt insamlande av pengar medför en stor olägenhet för många människor i kommunen, att ett förbud inte innebär obefogade inskränkningar i den enskildes frihet och att det därför inte bör vara tillåtet med tiggeri på de platser som kommunen angett. Men majoriteten i rätten – två nämndemän och en domare – har en annan uppfattning.

Vellinge kommun beslutade i kommunfullmäktige den 20 september förra året att införa ett förbud mot tiggeri inom vissa områden i Vellinge, Skanör och Höllviken. Moderaternas förslag fick då stöd av Sverigedemokraterna och Liberalerna. Men Socialdemokraterna, Miljöpartiet och det lokala partiet Nya Listan röstade emot – totalt röstade 39 ledamöter för, och 12 stycken emot.

”Det finns inga sakskäl för tiggeriförbud i Vellinge, bara ideologiska skäl ligger bakom förslaget från M. Och det räcker inte i ett rättssamhälle som Sveriges”, skriver Socialdemokraterna i Vellinge, som har sex ledamöter i fullmäktige, på sin Facebooksida med anledning av förvaltningsrättsdomen.

Vellingebeslutet upphävdes av länsstyrelsen i oktober med hänvisning till att själva insamlandet av pengar inte orsakat störningar i den allmänna ordningen. Och detta överklagades i sin tur av Vellinge kommun, som nu har lett till att förvaltningsrätten prövat saken.

Kommunalrådet Carina Wutzler säger att tiggerifrågan är intressant för flera kommuner i landet.

Jag vet att man vill få bättre möjligheter och bättre verktyg för kommuner att införa förbud. Det visar på att det finns en otydlighet i lagstiftningen, säger Carina Wutzler.

Överklagande väntar

Nu väntar kammarrätten för en ny prövning av det lokala tiggeriförbudet.

Med tanke på att argumentationen är densamma som hos länsstyrelsen, och att jag inte tycker att den håller, så är absolut min spontana kommentar att vi går vidare, säger hon.

Nästa instans skulle kunna bli Högsta förvaltningsdomstolen, och därefter EU-nivå – vilket Wutzler sagt att hon inte utesluter. Hon upplever att många andra kommuner i hela Sverige följer Vellinges process med stort intresse.

Och oavsett partitillhörighet, jag tycker inte riktigt att det här är kopplat till det, säger Wutzler.

TT har sökt inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) för en kommentar. Han vill inte ställa upp på en intervju, men meddelar via sin pressekreterare att domen var väntad ”för lagen ser ut så”.

About Sten

Check Also

Aktivister brottsmisstänks efter skyltbyte

BrottTT Åtta aktivister misstänks för skadegörelse eller brott mot skyddslagen efter en aktion som genomförts …