Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Ingrid Wall: ”En hyllning till livet”
Deltagare i minnesloppet i fjol springer förbi minnesplatsen för Kim Wall på stranden i Gislövs läge.

Ingrid Wall: ”En hyllning till livet”

MinnesloppTT

Med gemensamma löpsteg ska det mörka och svarta skingras.

För andra året i följd springer människor världen över minneslopp för journalisten Kim Wall.

Den här dagen ska vara en hyllning till livet, säger mamma Ingrid Wall.

Ett av loppen äger rum i Kim Walls barndomstrakter. Med start klockan nio i dag ger sig hundratals löpare ut på strandstigen där hon själv brukade springa när hon var hemma i barndomshemmet i Gislövs läge.

På dagen för två år sedan gick Kim Wall ombord på en ubåt i Öresund och kom aldrig tillbaka igen. För familjen Wall – mamma Ingrid, pappa Joachim och brodern Tom – betyder minnesloppet på årsdagen väldigt mycket.

Det här är ett bevis för att vi inte är ensamma i den här sorgen eller beslutsamheten vi har att Kim ska minnas som den människa och journalist som hon var, och inte som ett brottsoffer. Det är det allra viktigaste för oss, säger Ingrid Wall till TT.

Delade ut tre stipendier

Förra året kom över 570 löpare till start på de olika slingorna längs Nybostrand utanför Trelleborg och 150 000 kronor samlades in till Kim Walls minnesfond. Det gjorde att man detta år kunde dela ut tre stipendier till kvinnliga journalister på Kim Walls födelsedag den 23 mars.

Det skänker också tröst att man kan göra en insats för andra kvinnliga journalister i världen nu när Kim inte längre kan åka ut och göra de här otroligt viktiga jobben, som kanske är viktigare än någonsin, med tanke på hur pressfriheten behandlas i vissa delar av världen. Det är viktigt för oss.

Förra året genomfördes 15 organiserade minneslopp i 13 länder. Hur många lopp som genomförs i dag världen över är oklart, men förutom i Trelleborg kommer det att springas i åtminstone Stockholm, Hudiksvall, Shanghai, Peking, Bryssel och Los Angeles.

”Värmer i hjärtat”

Det här förenar folk världen över. Gärningsmannen ska inte nämnas vid namn. Han ska bara glömmas bort. Det är Kims minne som ska leva vidare, säger Ingrid Wall.

Under veckan har hon skrivit över 300 diplom till dagens deltagare i minnesloppet i Gislövs läge.

Minst 300 blir vi, och att veta att man kan dela den här dagen med kanske 400, 500 personer – det värmer i hjärtat, säger Ingrid Wall.

About Sten

Check Also

Stor oro bland svenska resenärer

ResorTT Hos researrangörerna märks rädslan för coronaviruset på resenärernas oro. Men några omfattande avbokningar rapporteras …