Home / zed / ”Alla har någon i familjen som dog eller försvann spårlöst”

”Alla har någon i familjen som dog eller försvann spårlöst”

I förra veckan högtidlighölls 70-årsdagen av slutet på 2:a världskriget. Inget annat land led så stora förluster som Sovjetunionen där uppemot 26 miljoner människor dog till följd av kriget varav 8 miljoner var soldater från Röda armén. I Ryssland deltog rysk-svenska Marina Agha i minneshållandet av segern över Nazi-Tyskland och berättade om sina intryck.

Marina berättar för AL-TID att över 17 000 soldater marscherade på det överfyllda Röda torget som var så fullt att hon inte lyckades komma fram.

Hur är stämningen i Moskva?

– Stämningen är fantastisk. Det är olika konserter, massa finklädda människor med flaggor och så vidare.

Vad betyder denna dag för ryssar?

– Det är okänd exakt hur många miljoner från Sovjet som dog. Kanske över 20 miljoner. Varje familj har drabbats. Alla har någon i familjen som dog eller försvann spårlöst. Min farfar och morfar dog under kriget. Min morfar försvann under kriget och vi vet inget om honom. Mina föräldrar var 6 år när kriget började. Pappa minns tyska fångar men mamma minns tyskarna som ockupanter.

Vilka känslor går igenom ryssar en dag som denna?

– Hela Ryssland firar. Alla samlas hemma eller hos vänner och släktingar och firar. Jag ska fira med mina föräldrar och min bror. Jag är så glad att vara här idag.

Vad tycker du om att ledare från väst valt att bojkotta högtidlighållandet i år?

– Stefan Löfven gör som EU-ledare gör, EU-ledare gör som USA säger.

Gonzalo Peña Rojas
Foto: Marina Agha

About Sten

Check Also

”Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor”

Replik på Najma Ali:s debattinlägg angående Vänsterpartiet och afrofobi. Under den kända gruvstrejken i Malmfälten 1969 …