Home / Nyheter / Inrikes / Invandringsdebatten skiftade snabbt
Malmö, den 19 november 2015. Polis övervakar kön av ankommande flyktingar i snålblåsten. Samma dag slog Migrationsverket larm om att alla asylsökande inte längre kunde erbjudas boende. Arkivbild.

Invandringsdebatten skiftade snabbt

SamhälleTT

Under flyktingkrisen 2015 skiftade debatten kring invandring både snabbt och dramatiskt. Nu ska forskare undersöka hur det offentliga samtalet om invandring förändrats i Sverige – och vem som ligger bakom förändringen: politikerna, medierna eller allmänheten i sociala medier.

Bland annat ska texter från sociala medier, traditionella medier och politiska tal, program och pressreleaser analyseras och jämföras.

”Det finns en lång tradition av att undersöka hur politiska partier sätter agendan för olika samhällsfrågor. Det som är nytt i vårt projekt är att vi kombinerar material från olika delar av samhället och undersöker hur dessa delar interagerar. Vi vill också se vem som sätter agendan för debatten”, säger Marc Keuschnigg, projektledare, i ett pressmeddelande.

Vetenskapsrådet har beviljat 17,2 miljoner kronor till forskningen som bedrivs vid Linköpings universitet.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …