Wakhan ligger i Badakhshan-provinsen i nordöstra Afghanistan. Det är ett av de fattigaste och mest isolerade områdena i det krigsdrabbade landet. Arkivbild.

Isolerat hörn skyddat från Afghanistans krig

AfghanistanTT

Långt bortom talibaner och terrordåd pågår ett annat sorts liv i Afghanistan. I det bergiga Wakhan lever tusentals nomader isolerade från de snart fyra decennier av krig som har plågat landet.

Insprängd mellan Tadzjikistan, Kina och Pakistan sträcker den långsmala Wakhankorridoren ut sig bland Pamirs skrovliga bergstoppar. Området, tidigare buffertzon under de brittiska och ryska imperiernas maktkamp, är hem för omkring 12 000 nomader.

Den som vill ta sig hit – eller härifrån – har en svår färd till fots, häst eller jak, framför sig. Resan, genom den så kallade Pamirknuten där tre av världens högsta bergskedjor sammanfaller, görs bara av ett fåtal varje år.

Skyddade från krig

Som ett resultat av det lever människorna här skyddade från den verklighet som präglar livet på många andra platser i Afghanistan, ett land sedan 1979 svårt prövat av sovjetisk invasion, inbördeskrig, extremistiska talibaner och numera också IS-jihadister.

Talibaner, vad är det? frågar Sultan Begium när hon träffar nyhetsbyrån AFP:s reporter i sitt hem.

Krig, vilket krig? Det har aldrig varit krig, fortsätter hon.

Andra har lyckats installera satellit-tv som visar bilder från Kabuls politiska liv, en skarp kontrast till tillvaron på en plats där tiden annars i princip tycks ha stått stilla. I Wakhan kretsar livet kring boskapsskötsel och det är också med djuren som invånarna bedriver affärer med handelsresande som på sommaren kommer ridande med kläder och andra nödvändigheter.

I utbyte mot en jak går det att få tio kilo te och tre varma mössor är lika mycket värda som ett får, enligt AFP som också har fördjupat sig i sekundärvalutan jaksmör, som lagras i ihopsydda magar på döda getter eller får. Det ses som en delikatess, värt tio paket cigaretter eller sex till åtta par strumpor.

Beroende av opium

Jakbajs används också som grund för brasor. I Wakhankorridoren är det minusgrader över 300 dagar om året och få träd och fåglar klarar av det brutala klimatet. Och även om konflikterna är avlägsna är livet svårt på andra sätt. Fattigdomen är utbredd, lättare sjukdomar som influensa kan få förödande konsekvenser och många använder sig av den enda lindring som finns tillgänglig: opium.

Det är den enda afghanska identiteten vi har. Alla är beroende av det, säger Nazar till AFP.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …