Blåvita alliansens ledare Benny Gantz (vänster) och hans kollega Yair Lapid i parlamentet knesset i samband med att det upplöste sig självt på onsdagskvällen.

Israels president om val nummer tre: Håll ut

IsraelTT-AFP-Reuters

Israel kommer att gå till val för tredje gången inom loppet av ett år. Presidenten Reuven Rivlin manar israelerna att inte tappa tålamodet.

Vi får inte tillåta oss själva att börja förtrösta och klaga, för det gör inget gott. Vi får inte tappa tron till det demokratiska systemet, säger Rivlin.

Jag hoppas att detta blir den sista valrörelsen för de kommande fyra åren och att vi kommer att kunna växa som folk och som samhälle.

Efter de senaste två valen har varken premiärminister Benjamin Netanyahu eller utmanaren Benny Gantz lyckats samla stöd för en regeringsbildning. På onsdagskvällen stod det klart att det blir ett nyval den 2 mars.

Premiärminister Netanyahu lämnar ifrån sig de fyra ministerportföljer han haft. Israels riksåklagare har formellt anklagat Netanyahu på flera korruptionspunkter vilket innebär att han inte kan ha ministeruppdrag, men det innebär inte att han inte kan sitta kvar som premiärminister.

Utmanaren Gantz har uppmanat Netanyahu att lova att inte söka immunitet om han står som valsegrare, men det har han hittills inte gjort.

Innan det nationella valet står Benjamin Netanyahu inför en utmaning inom sitt eget parti, Likud, som snart ska rösta om vem som ska vara dess ledare.

About Sten

Check Also

Iransk diplomat inför rätta i Belgien

BelgienTT-Reuters Fyra iranska medborgare – däribland en diplomat – ställs under fredagen inför rätta i …