Home / Nyheter / Sport / Jacobsen stortrivs i stjärnklubben Bukarest
Landslagskaptenen Sabina Jacobsen, sedan i somras i stjärnklubben Bukarest, tränar med landslaget inför EM-kvalmötet med Makedonien i Lund.

Jacobsen stortrivs i stjärnklubben Bukarest

HandbollTT

Erbjudandet var för bra för att tacka nej till.

Landslagskaptenen Sabina Jacobsen, 28, stortrivs i den rumänska storklubben CSM Bukarest.

En chans som kanske aldrig skulle komma tillbaka, säger försvarsspecialisten.

En dryg timme in på landslagets träningspass i Lund väljer Sabina Jacobsen att kliva av träningen. Vid sidlinjen blir hon liggande med ett bandagerat högerknä.

Det är mitt dåliga knä, så jag blev lite rädd när jag fastnade med foten i golven. Men det är inga problem – jag har inte ont. Det är ingen fara alls, säger 28-åringen.

Annorlunda match väntar

Den Lugifostrade försvarsspecialisten är hemma i Lund för Sveriges första EM-kvalmöte med Makedonien på torsdagskvällen. Ett landslag som Blågult körde över i VM-playoff i somras med sammanlagt 77–47.

Den här matchen kommer nog se annorlunda ut. Makedonien har mer att komma med den här gången, säger Jacobsen.

De senaste åren har hon fått åka över sundet från Danmark för landslagssamlingar – numera är det en lite längre resa hem till Sverige. Efter fem säsonger i danska Randers och Midtjylland anslöt hon i somras till den rumänska storklubben CSM Bukarest.

Ett erbjudande från ett lag som kan vinna Champions League eller vara med i ”final four” – de chanserna vet man inte hur många man får i livet. Jag kände att det här kan jag inte tacka nej till, säger hon med ett leende.

I Bukarest, som vann Champions League 2016, har hon sällskap av landslagskamraterna Bella Gulldén (i klubben sedan 2015) och Nathalie Hagman (sedan i somras). Plus att laget numera tränas av danskan Helle Thomsen, som tränade Jacobsen i Midtjylland och som under en period även var svensk förbundskapten.

TT: Vad har du för roll i Bukarest jämfört med Midtjylland och landslaget?

I Midtjylland spelade jag ändå lite framåt. Nu spelar jag bara försvar och springer med upp lite i kontringar, ungefär som i landslaget, säger hon.

Byggt för Europa

I Rumänien saknar Bukarest motstånd. Klubben har vunnit tre raka ligatitlar och har inlett denna säsong med fyra raka segrar. Det är för Europa laget är byggt.

Det är ju Champions League man satsar på och det är först där vi kanske verkligen kan mäta hur bra vi är, säger Jacobsen.

Ett tidigare starkt CSM Bukarest blev ännu starkare när storstjärnan Cristina Neagu, tre gånger utsedd till världens främsta spelare, återvände till rumänsk handboll till den här säsongen.

När hon kom hem nu var det som att Zlatan skulle komma hem till Malmö, var det någon som sade. Det är jättestort. Hon är ju från Bukarest och kan inte röra sig som vi andra kan i staden. Och hon är såklart en fantastisk handbollsspelare, säger Sabina Jacobsen.

About Sten

Check Also

Stort tryck på golfbanorna: ”Som ett kosläpp”

CoronavirusetTT Social distansering kombinerat med idrott kan vara knepigt. Men golfen är coronakompatibel. När golfbanor …