Home / zed / ”Jag vill påminna Björklund om att världssamfundet inte enbart består av västvärlden”

”Jag vill påminna Björklund om att världssamfundet inte enbart består av västvärlden”

Jan Björklund (FP) gick på söndagen ut på Svt.se och uttalade att han tycker att beslutet om att Sverige ska erkänna Palestina kan påverka bilden av det ”neutrala” Sverige. Han har kanske glömt de sju Jas-plan som hans alliansregering skickade iväg till Nordafrika för att hjälpa till att bomba Libyendiktaturens ”Khadaffi”. Han kanske tycker att det till och med var demokratifrämjande och påverkade inte vår neutralitetsposition i världen överhuvudtaget? Libyen hamnade i ett eskalerat inbördeskrig efter denna bombningsaktion som det ”neutrala Sverige” deltog i.

Han nämner även Göran Perssons (S) ”balanserade” utrikespolitik och glömmer hans beslut om att skicka ”fredsbevarande” svenska soldater till Afghanistan under Natoflagg och inte FN. Detta trots att de flesta i Sveriges befolkning inte ens vill vara med i Nato, just för att vi är ett neutralt land. Jag och många andra svenska medborgare ser dessa svenska soldater som en ockupationsmakt, då det inte ens råder någon fred i Afghanistan och landet har ingen demokratiskt vald regering. Också Afghanistan hamnade i ett fortsatt inbördeskrig efter denna Nato-operation och är ockuperat av Nato med USA i spetsen än idag.

Att han sedan har mage att tycka att Sverige kan uppfattas ta ensidig ställning i frågan är bara skrattretande. För Björklunds kännedom har omkring 134 av FN:s medlemsländer redan erkänt staten Palestina. Det är i princip enbart det israeliska lobbypåverkade Väst som fortfarande inte erkänt Palestina. Björklund verkar dock inte tycka att det är ett ensidigt beslut från USA, EU och Väst att inte erkänna Palestina. Jag vill gärna påminna Björklund om att världssamfundet inte enbart består av västvärlden utan hela vår värld. Om 134 länder redan erkänt Palestina så är det västvärlden som är för sent ute med sitt erkännande av Palestina som en självständig suverän stat och inte dom resterande 134 länderna i världssamfundet.

Jag vill även påminna Jan Björklund att svenska folket är väl medvetna om att Alliansen är emot ett erkännande av Palestina som en självständig stat. De har precis samma ställning i denna fråga som Sverigedemokraterna som under sin valvaka hade den israeliska flaggan viftandes tillsammans med den svenska. Vi såg även representanter från Europas Israel-sionistiska lobby fira SD:s fina valresultat under valvakan, undra Varför?!

Att Björklund sedan hävdar att splittringen mellan PLO och det av EU terrorstämplade Hamas och deras ovilja att erkänna Israel är en anledning att inte erkänna Palestina är bara skrämmande politisk hyckleri. PLO erkände Israel redan i samband med fredsförhandlingarna i början på 1990 talet. Det gjorde dom efter löfte från bland annat Norge, EU och USA om en palestinsk stat med tydliga gränser efter 1967 års linjen.

Sedan dess har hundratusentals nya israeliska bosättare ockuperat mark i Västbanken, just det som skulle bli den erkända palestinska staten. Idag bor över 700 000 israeler i illegala bosättningar i Palestina. Flera massaker-liknande krig har förts av israelerna mot det palestinska folket. 10 000-tals palestiniers hem och hus har jämnats med marken och deras mark har beslagtagits. En apartheid mur som klyver Västbanken till små geografisk osammanhängande öar har byggts. För att inte tala om den nu över 7 år långa blockaden mot Gazas befolkning som har införts av Israel som en kollektiv bestraffning.

Personligen tycker jag inte om organisationer eller politiska partier som är byggda på religiös ideologi. Men enligt internationella bestämmelser och regler har varje ockuperat folk rätt till fredligt och beväpnat motstånd, även så det palestinska folket, och det bör Jan Björklund också veta.

Mohannad Yousif, Skånes ungdom för Mellanöstern

About Sten

Check Also

”Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor”

Replik på Najma Ali:s debattinlägg angående Vänsterpartiet och afrofobi. Under den kända gruvstrejken i Malmfälten 1969 …