Home / Samhälle / Djur / Jägare i Dalarna vill skjuta fler björnar
Jägareförbundet i Dalarna vill skjuta fler björnar. Arkivbild.

Jägare i Dalarna vill skjuta fler björnar

JaktTT

Årets björnjakt har gått ovanligt snabbt i Dalarna – efter en dryg vecka har redan 47 av 48 tillåtna björnar skjutits. Nu uppmanar Jägareförbundet i Dalarna länsstyrelsen att höja siffran till 63.

Inför björnjakten sätter länsstyrelserna en gräns för hur många björnar som får skjutas i varje län. Siffran baseras på björnstammens uppskattade storlek, som mäts genom att inventera spillning.

Enligt Jägareförbundet i Dalarna – där det i år tilldelades 48 björnar – visar den snabba avskjutningen på att stammen i länet är större vad man trott.

Björnstammen har växt till sig på ett dramatiskt sätt. Att årets jakt gått så snabbt bevisar att det finns fler björnar än man trodde efter förra årets spillningsinventering. Därför finns det skäl att försöka få bort fler – det finns en för stor stam i förhållande till markdispositionen, säger Christer Gruhs, kommunikatör för Jägareförbundet Dalarna, till TT.

TT: Varför är det viktigt att kontrollera björnstammen?

Ur jägarsynpunkt vill man slå vakt om att annat vilt inte stryker med och blir björnmat. Eftersom björnarna vid några tillfällen varit alltför närgångna i gårdar och byar tycker man också att det är otrevligt att ha dem så nära, man vill ha en björnstam som är normal och beter sig normalt, det vill säga skyggt, säger Christer Gruhs.

Hittills har länsstyrelsen i Dalarna inte kommenterat Jägareförbundets begäran.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …