Home / zed / Krig, konflikter och oroligheter / Jemen en tuff uppgift för FN-sändebudet
En kvinna ammar sitt undernärda barn i Jemen. Arkivbild.

Jemen en tuff uppgift för FN-sändebudet

JemenTT-AFP

FN-sändebudet Martin Griffiths ställs inför en tuff uppgift när han möter rebeller i Jemens huvudstad Sanaa. Samtidigt slår Rädda Barnen larm om att så många som 85 000 barn kan ha dött till följd av kriget.

Griffiths ville inte ge några kommentarer till väntande reportrar när han landade i Sanaa. Planen är att han ska möta rebellernas politiska ledare och blåsa liv i fredsprocessen som kollapsade i Schweiz i september när rebellernas företrädare inte dök upp.

FN kräver eld upphör från rebellerna, särskilt granatattackerna mot grannlandet Saudiarabien, och att de går med på förhandlingar om att lämna över hamnstaden al-Hudaydah i FN:s kontroll.

Enda ingång

Den saudiskledda alliansen har infört en blockad mot hamnen som är den enda ingången till huvudstaden och rebellhållna områden och så gott som 80 procent av all matimport och alla FN:s hjälpsändningar passerar hamnen.

Enligt FN hotas 14 miljoner av svält om inte hamnen förblir stängd. Men hotet om ytterligare attacker på hamnstaden ligger i luften då koalitionen har vittring på en seger som skulle ge dem övertaget i kriget mot Huthirebellerna.

Dör av svält

I en ny rapport slår Rädda Barnen larm om en dramatisk ökning av flygangreppen mot al-Hudaydah, där det finns 150 000 barn. Organisationen uppgraderar också antalet barn som dött till följd av svält eller sjukdom i det krigshärjade Jemen.

Så många som 85 000 barn under fem år kan ha dött sedan 2015.

För varje barn som dödas av bomber och kulor, svälter dussintals ihjäl och det går helt och hållet att förebygga, säger Tamer Kirolos, organisationens chef i Jemen.

Barn som dör på det här sättet lider oerhört när deras livsviktiga organ stänger ner och till slut upphör att fungera. Deras immunsystem är så svaga att de är känsliga för infektioner, några är för svaga för att gråta. Föräldrar tvingas se sina barn tyna bort utan att kunna göra något åt det.

About Sten

Check Also

Belgien håller andan

CoronavirusetBryssel, TT:s korrespondent En öl? Ett biobesök? En utlandsresa? Efter nästan 80 inlåsta dagar håller …