Home / zed / Krig, konflikter och oroligheter / Jemens regering: Rebellerna är inte seriösa
Rana Ghanem från Jemens regering uttalar sig under Jemenförhandlingarna på Johannesbergs slott i Rimbo.

Jemens regering: Rebellerna är inte seriösa

JemenTT

Jemens regering sågar Huthirebellerna i de pågående förhandlingarna på Johannesbergs slott.

De är inte seriösa, säger regeringens representant Rana Ghanem.

Jemens regering föreslog i fredags att den rebellkontrollerade flygplatsen i Sanaa ska öppna igen, under förutsättning att flygplanen först inspekteras på annan plats. Förslaget avvisades av rebellerna som kräver att flygplan ska kunna flyga dit direkt från utlandet.

Regeringen krävde också att rebellerna lämnar al-Hudaydah (Hodeidah), samtidigt de Iranstödda Huthirebellerna vill att staden ska utropas till en neutral zon.

Det borde vara en neutral zon skiljd från konflikten, och de militära styrkorna som kommer utifrån provinsen al-Hudaydah borde lämna, säger rebellernas chefsförhandlare Mohammed Abdusalam till Reuters.

I Jemensamtalen på Johannesbergs slott deltar utöver den väpnade oppositionen även den saudiskstödda regeringen, som har sitt säte i Aden sedan Huthirebellerna intagit huvudstaden Sanaa. Huthierna kontrollerar även al-Hudaydah, som är en viktig hamnstad vid Röda havet.

Nu säger den jemenitiska regeringens representant Rana Ghanem, i samband med de pågående fredssamtalen på slottet, att rebellerna inte är seriösa.

Förväntningar ställs utifrån erfarenhet, och utifrån min erfarenhet så skulle jag säga att nej, de är inte seriösa, säger Ghanem till AFP.

– Men vi hoppas att detta kommer att bidra till att lätta på spänningen, och mildra det jemenitiska folkets lidande, säger hon.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …