Ett juldekorerat hus i Dyker Heights i Brooklyn i New York. Arkivbild.

Juldekorationer skapar irritation i förorter

USATT

Det som är tänkt att vara en fridfull högtid har i vissa av New Yorks förorter spårat ur helt. De villor som smyckas med blinkande lampor, glittrande renar och uppblåsbara tomtar lockar turister i tiotusentals – vilket ger upphov till grannfejder och polisinsatser.

Det här är ett bostadsområde, inte Times Square, säger Fran Vella-Marrone, ordförande i lokalstyret i Dyker Heights i Brooklyn, frustrerat.

Orsaken till hennes irritation är de turistbussar som fraktar betraktare från när och fjärran till de superdekorerade husen i Dyker Heights. I fjol kom över 100 000 besökare efter att bilder på de julkortsliknande bostäderna publicerats i sociala medier.

Skräp och folkmassor

Många grannar till de uppiffade husen har nu surnat till på sopor, trängsel och att vägarna blockeras av försäljare med popcorn och varm choklad. Lokalstyret försökte därför i år få till ett förbud för försäljarna och ansökte om extra polisresurser, men ansökan avslogs av stadsdelsnämnden, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Anstormningen av besökare minskar inte direkt av att flera guider till området marknadsförs på internet och att lokala tv-kanaler som NBC New York gör aptitretande bildreportage från Dyker Heights.

Liknande problem rapporteras från Old Bridge i New Jersey, där ilskna grannar gav sig på villaägaren Tom Apruzzis lastbil för att visa sitt missnöje med de massor som samlas för att betrakta de 300 000 lampor han dekorerat sitt hus med, enligt en lokal CBS-kanal. På Apruzzis tak finns bland annat en ljusvariant av tomten och hans renar.

Lägre musik

I Fairfield i Connecticut, norr om Manhattan, har polisen fått medla efter att 40 grannar skrivit under en protest mot de parkeringsproblem som årligen uppstår när ett hushåll i området tänder ”Rosevilles sagoland”. I fjol lockades 30 000 besökare till området. Polischefen i Fairfield, Robert Kalamaras, säger till Reuters att de boende gått med på ett temporärt parkeringsförbud på den ena sidan av gatan mot att villaägaren stänger av belysningen klockan 21, en timme tidigare än i fjol, samt skruvar ner volymen på den loopade musik ur Disneyfilmen Frost (Frozen) som ljuder över sagolandet.

About Sten

Check Also

Iransk diplomat inför rätta i Belgien

BelgienTT-Reuters Fyra iranska medborgare – däribland en diplomat – ställs under fredagen inför rätta i …