Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Kabila-alliansens presidentkandidat utropas
Joseph Kabila är president i Kongo-Kinshasa. Arkivbild.

Kabila-alliansens presidentkandidat utropas

Kongo-KinshasaTT-AFP

Med målsnöret för att registrera presidentvalskandidater i Kongo-Kinshasa i sikte har den omstridde presidenten Joseph Kabila och hans allierade satt sig för att vaska fram ett namn från koalitionen.

Den utvalde ska offentliggöras på onsdagen.

Kabila är fortfarande president, trots att grundlagen förbjuder någon att sitta längre än två mandatperioder, en gräns Kabila passerade i slutet av 2016. Protester mot att han inte avgått har slagits ned med dödsoffer som följd.

Kandidater i valet den 23 december i år ska ha registrerats senaste klockan 17.30 på onsdagen svensk tid. Under tisdagskvällen satt Kabila tillsammans med andra parter i alliansen för att ta fram ett namn.

Utropas på onsdagen

Som möjliga kandidater har den tidigare premiärministern Augustin Matata Ponyo nämnts, liksom Kabilas stabschef Nehemie Mwilanya Wilondja och Aubin Minaku, ordförande i nationalförsamlingen.

Samtidigt har det fortfarande varit oklart om Kabila själv tänker ställa upp.

Lambert Mende, Kabilas talesperson, säger efter mötet att det utvalda namnet ska offentliggöras tidigt på onsdagen.

Deltagare säger att Kabila inte nämnde någonting under mötet om sin egen politiska framtid.

USA-sanktioner

Antydningarna om att Kabila tänker stiga åt sidan kommer efter att USA hotat med att införa ytterligare sanktioner för att avskräcka honom från att fortsätta, rapporterar Financial Times.

De (USA) försöker sätta press på hans familj och hans finanser, säger en källa.

Felix Tshisekedi, ledare för det största oppositionspartiet UDPS, registrerade sig på tisdagen som kandidat i valet. Det gjorde också Tryphon Kin-Kiey Mulumba, som en gång i tiden var talesperson för diktatorn Mobutu Sese Seko och två gånger minister under Kabila.

Även den tidigare vicepresidenten och krigsherren Jean-Pierre Bemba har registrerat sig.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …