Kabul: Minst tio döda vid utbildningscenter


AfghanistanTT-AFP

Minst tio personer har dödats och ytterligare 20 skadats i samband med en självmordsattack nära ett utbildningscenter i Afghanistans huvudstad Kabul, uppger landets inrikesdepartement.

Självmordsattacken ägde rum i anslutning till ett utbildningscenter i västra Kabul. Gärningspersonen ville ta sig in i centret.

”Men han upptäcktes av vakterna och detonerade då sin sprängladdning i en gränd”, säger inrikesdepartementets talesperson Tareq Arain i ett uttalande.

Flera distrikt i västra Kabul bebos av den shiamuslimska minoriteten hazara, som flera gånger varit måltavla för attacker från den sunnifundamentalistiska terrorgruppen IS.

Händelsen inträffade bara några timmar efter att nio civila dödades av en vägbomb utanför huvudstaden. Bussen de färdades i var på väg från Kabul till staden Ghazni, uppger en talesperson för Ghaznis guvernör.

Våldet har ökat de senaste veckorna trots de pågående fredssamtalen mellan talibanerna och landets regering.

Fyra poliser skadades i förmiddagens händelse , uppger polisen, som lägger skulden för attacken på talibanerna.

USA:s särskilda sändebud i Afghanistan, Zalmay Khalilzad, sade tidigare i veckan att våldet i landet hotar fredsprocessen.

Under fredagen uppgav Amnesty International att minst 50 personer dödats i attacker under den senaste veckan. Människorättsorganisationen anser att de stridande parterna inte skyddar de civila i konflikten.

Det internationella samfundet måste göra skyddet av de civila till ett centralt krav för sitt fortsatta stöd för fredsprocessen, säger Omar Waraich vid Amnesty Internationals Asienavdelning.

About Sten

Check Also

Iransk diplomat inför rätta i Belgien

BelgienTT-Reuters Fyra iranska medborgare – däribland en diplomat – ställs under fredagen inför rätta i …