Home / zed / Abu Dhabi - Förenade Arabemiraten / Källor: Trump vill samla arabländer mot Iran
USA:s president Donald Trump försöker, enligt flera källor, få till en formaliserad militärallians med flera sunnimuslimska arabstater. Bilden är från Trumps besök i Saudiarabien i mars, då han presenterade nya vapenaffärer med landet.

Källor: Trump vill samla arabländer mot Iran

USA/MellanösternTT-Reuters

USA:s president Donald Trump och hans regering försöker i kulisserna få till en ny militärallians med flera länder i Mellanöstern, uppger källor. Syftet ska vara att motverka Irans inflytande i regionen.

Sex av staterna vid Persiska viken samt Egypten och Jordanien beskrivs som aktuella för det tilltänkta samarbetet.

Vita husets mål är ett djupare samarbete mellan länderna kring robotförsvar, militär träning och kontraterrorism samt närmare ekonomiska och diplomatiska band, uppger fyra källor. En sådan allians har beskrivits som ett Nato för sunnimuslimska arabstater och döpts till Strategisk allians för Mellanöstern (Mesa).

Trumps administration hoppas att planen ska dryftas vid ett möte i Washington i oktober, enligt källorna.

”Skyddsvall mot Iran”

Vita huset bekräftar, utan att gå in på detaljer, att man under flera månader arbetar för en närmare allians med ”våra regionala allierade”. Saudiska företrädare lyfte idén om en säkerhetspakt redan inför Trumps besök i Saudiarabien i fjol, då han offentliggjorde en omfattande vapenaffär, enligt en amerikansk källa.

Källor i några av de inblandade arabstaterna bekräftar att det nu pågår nya försök att förverkliga idéerna.

Mesa kommer att tjäna som en skyddsvall mot Iransk aggression, terrorism och extremism och kommer att ge stabilitet åt Mellanöstern, säger en talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

Intern splittring

Saudiarabien och Förenade arabemiraten beskrivs som centrala länder i den tilltänkta alliansen.

Liknande initiativ från tidigare amerikanska regeringar har dock misslyckats. Ett möjligt problem för de nya försöken är den utdragna konflikten inom Gulfstaternas samarbetsråd, där Qatar, som hyser USA:s största militärbas i regionen, frysts ut av de andra medlemsländerna.

En högt uppsatt iransk företrädare sågar USA:s strategi och säger att den enbart kommer att ”fördjupa klyftan mellan Iran, dess regionala allierade och de USA-stödda arabländerna”.

About Sten

Check Also

Mexiko nobbar fortsatt produktionsminskning

MexikoTT-Reuters Mexiko ansluter sig inte till Opec-ländernas beslut att förlänga de produktionsminskningar som syftar till …