Home / Utrikes / Asien / Kanadensisk affärsman utreds i Kina
Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland. Arkivbild.

Kanadensisk affärsman utreds i Kina

KanadaTT-AFP-Reuters

En kanadensisk affärsman utreds i Kina. Han misstänks för att ”skada” landets säkerhet, enligt statliga medier.

Tidigare i veckan greps en före detta kanadensisk diplomat i Kina, efter att Kanada gripit det kinesiska företaget Huaweis finanschef.

Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland uppgav under onsdagskvällen att den kanadensiske affärsmannen Michael Spavor uppgett att han förhörts av kinesiska myndigheter. Sedan dess har Freelands departement inte kunnat få kontakt med honom för ytterligare information.

Spavor arbetar med kulturella utbyten i den kinesiska staden Dandong.

Vi jobbar väldigt hårt med att förvissa oss om var han befinner sig och vi har även tagit upp frågan med kinesiska myndigheter, sade Freeland till medier under onsdagskvällen.

Kanada grep Huawei-chefen Meng Wanzhou i förra veckan på USA:s begäran. Hon anklagas för att ha mörkat Huaweis koppling till företaget Skycom som trots USA:s sanktioner tros ha försökt sälja utrustning till Iran.

Kina grep sedan den tidigare kanadensiske diplomaten Michael Kovrig som var på en resa till den kinesiska huvudstaden.

I det här fallet står det klart att Kinas regering vill sätta maximal press på Kanades regering, säger Guy Saint-Jacques, före detta kanadensisk ambassadör i Peking.

Meng Wanzhou släpptes mot borgen på tisdagen kanadensisk tid.

Freeland uppmanar USA att inte politisera utlämningsfall efter att president Donald Trump sagt att han skulle kunna lägga sig i justitiedepartementets fall mot Meng Wanzhou om det skulle tjäna nationella säkerhetsintressen eller underlätta ett handelsavtal med Kina.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …