Home / Ekonomi / Kemikalieskatt även för utländska handlare
Utländska e-handlare ska få betala kemikalieskatt, tycker regeringen. Arkivbild.

Kemikalieskatt även för utländska handlare

PolitikTT

Nu ska även utländska handlare få betala kemikalieskatt, föreslår regeringen.

”Det är en principiell fråga att ha lika villkor när utländska e-handelsföretag konkurrerar med svenska företag. Hittills har utländska företag som säljer varor direkt till privatpersoner av praktiska skäl varit undantagna från skatten. Det har varit starkt kritiserat och därför har vi arbetat fram ett förslag där vi får bukt med problemet”, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i en kommentar.

Förslaget innebär att företag i andra EU-länder får betala kemikalieskatt om deras årliga försäljning till Sverige överstiger 100 000 kronor. Reglerna gäller även hemsidor som erbjuder varor från olika säljare.

Finns säljaren utanför EU ska skatten betalas från första kronan i samband med att köparen betalar tull och moms.

”Syftet med kemikalieskatten är att minska användningen av farliga kemikalier i prylar vi alla använder i vår vardag. Det är självklart lika viktigt när utländska företag säljer till svenska privatpersoner och därför är detta ett viktigt tillägg, säger biträdande finansminister Per Bolund (MP).

Finansdepartementet skickar nu ut förslaget på remiss med målet att de nya reglerna kan träda i kraft den 1 oktober 2020. Lagändringen förväntas ge skatteintäkter på 40 miljoner kronor.

About Sten

Check Also

Tvivlande Bolsonaro ensam i toppen

BrasilienTT-AFP-Reuters Han har ifrågasatt hur många som dör av den ”lilla influensan”, går på tvärs …