Home / Utrikes / Asien / Kina bekräftar gripande av konsulatanställd
Demonstranter vid Victoria Park i Hongkong i söndags.

Kina bekräftar gripande av konsulatanställd

Storbritannien/KinaTT-AFP

Kina bekräftar uppgifterna om att en anställd vid Storbritanniens konsulat i Hongkong har gripits under ett besök på det kinesiska fastlandet.

Orsaken uppges vara att mannen brutit mot en säkerhetslag.

”Den omnämnda personen har placerats i administrativt frihetsberövande i två veckor”, uppger det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang.

Mannen är kinesisk medborgare, och Kina ser ärendet som en inrikes angelägenhet.

Enligt obekräftade uppgifter frihetsberövades han för närmare två veckor sedan i samband med ett affärsmöte i Shenzhen, som ligger i Guangdongprovinsen en timme från Hongkong. Han kom inte tillbaka till jobbet dagen efter jobbresan, enligt nyhetssajten HK01, som har gjort en intervju med hans anhöriga. Under tisdagskvällen bekräftade familjen hans försvinnande.

Storbritannien, USA och andra länder har uppmanat Kina att respektera principen ”ett land, två system”, som gällt sedan Hongkong överlämnades från Storbritannien till Kina 1997.

Kina har den senaste tiden, under de omfattande regeringskritiska protesterna i Hongkong, varnat den brittiska regeringen för att lägga sig i.

Vi ber dem sluta att göra de här oansvariga uttalandena, sluta lägga sig i Hongkongs angelägenheter och sluta inkräkta på Kinas interna angelägenheter, säger Geng Shuang.

Polisen i Shenzhen har inte kommenterat utvecklingen.

About Sten

Check Also

Kinesisk huvudvärk för EU:s utrikesministrar

EUBryssel, TT:s korrespondent Coronakrisen och Hongkong. Yttrandefrihet och industrispionage. Handelsgräl och handelssamarbete. Relationen till Kina …