Home / Utrikes / Asien / Kinas och Australiens handelsbråk eskalerar
Kornbönder i Australien drabbas av Kinas nya strafftullar. Arkivbild.

Kinas och Australiens handelsbråk eskalerar

HandelTT-AFP

Handelsbråket mellan Kina och Australien förvärras.

Kina inför strafftullar på 80,5 procent på korn från Australien från och med i dag, meddelar Kinas handelsdepartement.

Det är det senaste tecknet på försämrade relationer mellan länderna, där Australien bland annat har krävt en utredning om coronavirusets ursprung.

Strafftullarna kommer att finnas i fem år och förklaringen från Kinas sida är att man hävdar sig ha bekräftat prisdumpning på grödan.

Australien nekar till anklagelserna. Jordbruksminister David Littleproud säger att landet överväger att dra frågan inför världshandelsorganisationen WTO, men förnekar att länderna bedriver ett handelskrig.

I själva verket så har de använt sig av en process, ganska rättvist, runt en tro på att vi inte har varit rättvisa i vår handel, säger han.

Svårt hitta kunder

För australiska bönder är det ett hårt besked, då Kina står för mer än halva kornexporten, värd årligen 1,5–2 miljarder australiska dollar (motsvarande 9–13 miljarder kronor).

Det finns inte så många alternativa marknader. Det skulle kunna säljas till Saudiarabien, men det kommer att bli kraftigt rabatterat jämfört med vad australiska bönder skulle kunna ha fått genom att sälja till Kina, säger en regeringskälla.

Kina däremot – världens största kornimportör – väntas kunna rikta sig till andra storproducenter som Frankrike, Kanada eller Argentina i stället.

Började med Huawei

Relationerna mellan Kina och Australien surnade till 2018 när Australien stoppade den kinesiska teknikjätten Huawei från utbyggandet av 5G-nätet i landet. Regeringen i Canberra är också orolig över Pekings ökade inflytande i Stillahavsområdet.

Australiska krav på en oberoende coronautredning har fått Kinas Australienambassadör att uppmana kinesiska kunder att bojkotta australiska varor.

Problematiken är en del av en bredare balansgång som Australien går mellan sin politiska hemvist i väst och sin ekonomiska i öst, säger Tobin Gorey, jordbruksanalytiker vid australiska Commonwealth Bank.

About Sten

Check Also

Qantas säger upp 6 000 anställda

EkonomiTT Det australiska flygbolaget Qantas ser ingen ljusning i sikte på den ekonomiska krisen, till …