Anders Kompass. Arkivbild.

Klart: Anders Kompass blir ambassadör

PolitikTT

Efter en lång tid av rykten står det nu klart att Anders Kompass blir ny ambassadör i Guatemala.

Utnämningen har dröjt flera månader.

Anders Kompass ersätter den tidigare ambassadören Georg Andrén, som slutade på sin post den sista augusti. Trots att det redan i våras offentliggjordes att Andrén skulle bli generalsekreterare för biståndsorganisationen Diakonia har det alltså dröjt tills nu att utse hans efterträdare i Guatemala.

Landets president Jimmy Morales ska tidigare ha valt att inte godkänna Kompass som ny ambassadör, enligt den guatemalanska tidningen El Periódico. Uppgifterna har senare bland annat bekräftats av källor till Ekot.

Det har spekulerats i att de diplomatiska fnurrorna kan ha haft att göra med Sveriges stöd till en FN-ledd kommission som utreder korruption i landet och som bland annat framfört misstankar mot presidenten.

”Olika lång tid”

UD vill dock inte kommentera anledningen till att utnämningen dröjt.

Jag kan konstatera att agremangsärenden kan ta lite olika lång tid, och hanteras på lite olika sätt, men inom ramen för de bilaterala relationer som man har. Sen kommenterar vi i övrigt inte några frågor som rör agremang (godkännande av ambassadör), säger Katarina Byrenius Roslund vid UD:s presstjänst till TT.

Anders Kompass har en gedigen erfarenhet av arbete i Latinamerika. Innan han påbörjade sin diplomatkarriär med posteringar i bland annat Mexiko och El Salvador på 80-talet, var han volontär i Guatemala. Dit återkom han senare som FN-anställd och gjorde sig känd som stridbar inom sina områden: utvecklingsfrågor och mänskliga rättigheter.

Visselblåsare

Men det var 2015 som hans namn blev känt för en bredare publik, efter att han stängts av från sin post på fältavdelningen inom FN:s kontor för mänskliga rättigheter. Detta efter att han larmat om att FN-soldater misstänktes ha begått sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken, händelser som han befarade annars skulle ha tystats ner.

I fjol fick han Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän för sina insatser som visselblåsare.

Sveriges chargé d’affaires i Guatemala, Martin Hessel, leder arbetet på ambassaden fram till att Anders Kompass tillträder.

About Sten

Check Also

Iransk diplomat inför rätta i Belgien

BelgienTT-Reuters Fyra iranska medborgare – däribland en diplomat – ställs under fredagen inför rätta i …