Home / Utrikes / Australien / Klimatförändringar hotar världsarv
En fjärdedel av världens naturarv hotas av klimatförändringarna, enligt IUCN. På bilden Stora barriärrevet. Arkivbild.

Klimatförändringar hotar världsarv

NaturTT-AFP

Klimatförändringar hotar mer än vart fjärde naturområde som klassats som världsarv, enligt Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

Klimatförändringar agerar fort och skonar inte vår planets finaste skatter, säger Inger Andersen, generalsekreterare för IUCN.

IUCN övervakar de drygt 200 naturområden som världsarvsklassas av FN-organet Unesco, och har gjort en genomgång inför FN:s klimatsamtal som inleds i tyska Bonn.

Enligt rapporten står 29 procent av de naturområden som klassats som världsarv inför allvarliga hot. För sju procent, inklusive våtmarksområden Everglades i Florida och sjön Turkana i Kenya, är utsikten kritisk.

Antalet hotade platser har på tre år ökat från 35 till 62.

Tre av korallreven på listan – Aldabraatollen i Indiska Oceanen, Belize barriärrev i Atlanten och Stora barriärrevet utanför Australien – har påverkats av ”förödande” korallblekning de senaste tre åren.

Flera glaciärer är på tillbakagång, exempelvis Kilimanjaro i Östafrika. Enligt IUCN kan hot mot världsarven också ha ekonomiska följdeffekter. I Perus nationalpark Huascaran påverkar smältande glaciärer vattentillgången och förorenar vatten och mark när tungmetaller som tidigare varit lagrade under isen frigörs.

About Sten

Check Also

FN kräver fakta på bordet om fallet Khashoggi

Turkiet/SaudiarabienTT-AFP-Reuters FN kräver att den diplomatiska immuniteten hävs och att Saudiarabien och Turkiet lägger alla …

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.