Demokraterna och talmannen Nancy Pelosi behåller makten i representanthuset.

Kluven utgång i USA:s mäktiga kongress


USATT

Demokraterna behåller makten i kongressens representanthus, men misslyckas med att få majoritet i den viktiga senaten.

Vår demokrati kommer att överleva, säger representanthusets talman Nancy Pelosi.

Både representanthuset och senaten är direkt avgörande för presidentens makt och spelutrymme. De båda kamrarna är bland annat avgörande i den amerikanska budgetarbetet. Senaten har dessutom bland annat möjligheten att stoppa ministrar, domare och tjänstemän som presidenten nominerar.

Republikanerna lade stor kraft på att behålla makten i senaten med dess 100 ledamöter. Som det ser ut nu verkar kraftansträngningen ha gett resultat.

Trolig republikansk majoritet

En av de mest utsatta republikanska senatorerna var Lindsey Graham i South Carolina. Utmanaren Jaime Harrison pressade den kontroversielle Graham, som bland annat ledde senatens utnämning av en domare till Högsta domstolen.

Det har varit överväldigande. Jag har aldrig blivit utmanad på det här sättet, och jag har aldrig känt ett större stöd, sade Graham på sin valvaka enligt Washington Post efter beskedet att han segrat.

Även senatsledaren, republikanen Mitch McConnell från Kentucky, fick som väntat fortsatt stöd.

De republikanska senatorerna i delstaterna Iowa, Kansas, Texas och Montana lyckades också motstå Demokraternas utmaningar.

Colorados tidigare guvernör, demokraten George Hickenlooper, besegrade den sittande republikanen. Samtidigt vann den före detta tränaren i amerikansk fotboll, Tommy Tuberville, över den sittande demokratiske senatorn Doug Jones i Alabama.

USA:s vicepresident har utslagsröst i senaten, om vardera parti har 50 ledamöter.

Demokratisk framgång

Samtliga 435 platser i det amerikanska representanthuset stod på spel på valdagen, men utgången ansågs vara given på förhand.

Republikanerna förlorade över 40 distrikt i valet 2018, i något som då sågs som en protest mot den republikanske presidenten Trumps politik.

Demokraterna kunde redan på onsdagsmorgonen konstatera att partiet behåller makten. Talmannen Pelosi, som är en av president Donald Trumps fränaste och argaste kritiker, får därmed fortsatt förtroende.

Det här valet gällde rätten till sjukvård och väljarna har visat att de vill ha rätt till sjukvårdsförsäkring, sade Pelosi i en första kommentar till valutgången.

Två skarpa kritiker på vänsterkanten behöll sina platser i representanthuset. Ilhan Omar segrade i Minnesota och i New York vann Alexandria Ocasio-Cortez sitt distrikt med två tredjedelar av rösterna. Distriktet täcker delar av stadsdelarna Queens och the Bronx.

Att i kongressen få kämpa för arbetarklassfamiljer har varit mitt livs största ära och ansvar. Tack för att ni har valt mig igen, och att ni litar på mig, säger Ocasio-Cortez.

About Sten

Check Also

Biden ska börja få underrättelseuppdateringar

USATT-AFP-Reuters Maktövergången i USA inleds nu formellt, i och med att myndigheten GSA godkänner att …