Det är extremt kallt för tillfället i Kanada och delar av USA. Temperaturer runt 30 minusgrader har noterats. Arkivbild.

Köldkaos på flygplatser i Kanada

Kanada/USATT-AFP-Reuters

Den extrema kylan i Kanada i kombination med snö och personalbekymmer har lett till kaos på landets största flygplatser. Nära 500 flyg har ställts in eller försenats från Toronto.

Kanada fortsätter att drabbas av den iskyla som dragit in över landet.

Tidigt på nyårsdagen varnade Air Canada att helgfirare skulle kunna få problem i Toronto, Montreal, Calgary och Ottawa och tog bort avgifter för att boka om biljetter. Därefter följde förseningar på upp till fem timmar eller helt inställda flyg.

Passagerare ventilerade sin ilska på sociala medier. ”OACCEPTABELT. Förstörde min semester som jag väntat på hela året. Det här är galet. Bra sätt att inleda mitt 2018 @AirCanada” twittrade en resenär.

Vid sidan av det dåliga vädret bad West Jet om ursäkt för att flygbolaget tvingades ställa in flyg på grund av ”problem kopplade till personalbrist”.

Inför nyårshelgen utfärdades en varning för extremt väder i sex av Kanadas tio provinser.

Även i östra USA huttrar många i arktisk kyla. Temperaturer på 11 till 17 grader under det normala för årstiden har fått myndigheter att utfärda köldvarningar från Texas till Atlantkusten, så långt söderut som till nordöstra Florida.

Michael Kimberl på en organisation för hemlösa i Pensacola, Florida, berättar att han har delat ut extra filtar och försöker ordna tillfälliga övernattningsmöjligheter.

I Omaha, Nebraska, har ett 130-årigt köldrekord brutits med temperaturen –29 grader, medan Aberdeen, South Dakota, har slagit ett rekord från 1919 med en temperatur på –36 Celsius.

Kylan väntas ligga kvar de närmaste dagarna.

About Sten

Check Also

XXL ska öppna nya butiker

EkonomiTT-Reuters Norska sportkedjan XXL ska fortsätta att öppna fysiska butiker. I samband med att bolaget …