En indisk arbetare sorterar lök på en marknad i en arkivbild från 2012.

Kollaps i lökpriser hot mot premiärminister

EkonomiTT

Priserna på lök och potatis i Indien har kollapsat. Nu lovar flera bönder att premiärminister Narenda Modi kommer att straffas i nästa års val.

Det kraftiga prisfallen på lök och potatis, stapelvaror för Indiens 1,3 miljarder invånare, må glädja en del köpare. Men för fattiga bönder på landsbygden det ett hårt slag, och Modis hindunationalistiska parti BJP kritiseras för att inte göra tillräckligt för att hjälpa landsbygden – där majoriteten av landets jättebefolkning bor.

Vad de än gör de kommande månaderna, så kommer jag att rösta emot BJP. Jag kommer inte att göra om misstaget från 2014, säger lökodlaren Madhukar Nagare, som alltså röstade på BJP i förra valet.

Ruttnar bort

Han är långt ifrån ensam. De senaste veckorna har förlustdrabbade jordbrukare protesterat och blockerat motorvägar och dumpat lök på vägarna efter att kilopriset dippat till nedåt en rupie, motsvarande tolv öre.

Grödan beräknas kosta omkring åtta rupier att producera, vilket gjort att en del bönder hellre låter löken ruttna bort på fälten i stället för att bekosta transporten som krävs för att sälja den.

Betydelse tidigare

Förutom lökprisfallet så ser det också illa ut för potatisen, ur ett odlarperspektiv. Här är prisfallet uppemot 86 procent.

Priserna på grödorna har haft politisk betydelse i Indien tidigare. Kraftigt stigande lökpriser i delstatsvalet 1998 ledde att BJP tappade makten i New Delhi, liksom hjälpte Indira Gandhi till makten i 1980 års val.

BJP:s talesperson Syed Zafar Islam säger att regeringen infört ett antal steg för att hjälpa bönder att få betalt, bland annat en elektronisk marknadsplats där odlarna kan komma i kontakt med köpare direkt och skippa ett mellanled, liksom att följa marknadspriserna i realtid.

Det är en pågående process och resultatet kommer inte att synas på bara fyra år, säger han.

About Sten

Check Also

”Polisen backade och fjärmade sig”

BrottTT Hur kommer det sig att det finns 60 områden i Sverige som polisen betraktar …