Ihållande regn och höga temperaturer bidrog till den negativa utvecklingen inom Kinas produktion.

Konflikter och regn slog mot Kinas produktion

EkonomiTT-Reuters

Den eskalerande handelskonflikten mellan USA och Kina i kombination med lägre inhemsk efterfrågan påverkade Kinas tillverkningsindustri negativt under juli månad.

Som lök på laxen bidrog även vädret med ihållande regn och höga temperaturer till den negativa utvecklingen.

Officiella siffror visar att inköpsindex (PMI) föll till 51,2 i juli jämfört med 51,5 i juni, vilket var lägre än förväntat. Enligt en Reutersenkät hade analytiker i snitt väntat sig ett index på 51,3.

Trots att siffran är den lägsta sedan februari håller den sig fortfarande över 50-strecket, vilket skiljer positiv tillväxt från negativ. Det är den 24:e månaden i rad som Kina presenterat positiva tillväxtsiffror.

Siffrorna är det första tydliga tecknet på en inbromsning av den kinesiska tillverkningsindustrin sedan i februari. Den kinesiska statistikbyrån påpekar dock att nedgången delvis hade säsongsrelaterade orsaker.

Siffrorna visar att större företag fortsätter att växa medan mindre tenderar att drabbas värre av inbromsningen i ekonomin, detta trots den kinesiska regeringens stimulansåtgärder.

Separata siffror visar att tillväxten inom Kinas servicesektor mattades av under juli. Här sjönk inköpschefsindex från 55,0 i juni till 54,0.

De kinesiska börserna föll något efter att statistiken presenterats.

About Sten

Check Also

Polisen varnar för bedragare i e-julhandeln

EkonomiTT Årets största ”shoppingfest” är också julafton för kriminella. När rekordmånga handlar på nätet ser …