Premiärminister Justin Trudeau skrev under Ceta-avtalet i oktober 2016.

Kontroversiellt handelsavtal träder i kraft

EkonomiTT-AFP

I dag försvinner handelstullarna på 98 procent av de produkter som säljs och köps mellan Kanada och EU. Men frihandelsavtalet Ceta gäller ännu bara provisoriskt, och är åratal av förhandlingar från att nå 100 procent.

Fortfarande saknas den kontroversiella mekanismen om investeringsskydd, som har fått miljöaktivister att se rött. Skrivelsen skulle kunna ge företag rätt att stämma enskilda stater om de anser att deras rättigheter har kränkts genom lagförändringar. Flera aktivistgrupper menar att detta kan leda till en europeisk rädsla när det kommer till miljö och hälsolagstiftning.

Det provisoriska avtalet behöver nu godkännas av över 30 nationella och regionala parlament i Europa. I oktober förra året höll avtalet på att gå om intet efter att det ”kidnappats” av den belgiska regionen Vallonien, som inte ville godkänna det.

Frihandelsavtalet kan även skapa ett intressant prejudikat, eftersom många bedömare tror att det kan komma att bli en förebild för ett framtida avtal mellan EU och Storbritannien.

Ceta förväntas öka handeln mellan EU och Kanada med 25 procent.

About Sten

Check Also

Bankchef ser lägre kreditförluster än befarat

EkonomiTT Bankerna kommer sannolikt förlora mindre pengar på företagsutlåningen än befarat. Bolagen har betydligt bättre …