Home / Ekonomi / Arbete / Kraftig inbromsning för norska oljeinvesteringar
Norges olje- och gasindustri stramar åt investeringsplanerna i coronakrisen. Arkivbild

Kraftig inbromsning för norska oljeinvesteringar

EkonomiTT-Reuters

Norges olje- och gasindustri ökar sina investeringar något i år jämfört med 2019. Men det blir inte alls lika mycket som det planerades för så sent som i februari. Och nästa år bromsas investeringarna till den lägsta nivån på tio år i coronakrisens spår.

Det handlar om mångmiljardbelopp, både i år och 2021, som inte längre kommer att satsas sedan coronakrisens drastiskt sänkt efterfrågan på olja runt om i världen.

Prognosen för industrins investeringsplaner kommer från Norges statistikbyrå SSB och bygger på en enkät med företrädare för olje- och gasindustrin i Norge. Den visar att det i år kommer att investeras 180,3 miljarder norska kronor. Det kan jämföras med en investeringsprognos på 185,4 miljarder så sent som i februari.

För 2021 har investeringsprognosen samtidigt sänkts till 145,6 miljarder, från tidigare beräkning på 152 miljarder norska kronor. Det är den lägsta nivån på tio år och det handlar enligt SSB är det i huvudsak anslagen till prospektering som minskats sedan februari.

I fjol låg investeringarna i norsk olja och gas på 177,5 miljarder norska kronor, enligt SSB.

Utsikterna för norsk oljeindustri avgörs nu även av hur den norska regeringen utformar sitt stödpaket till industrin i coronakrisen.

About Sten

Check Also

Två till sjukhus efter villabrand

BrandTT Två personer har förts till sjukhus med oklara skador sedan en villa övertänts i …