Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Kriminalvården får bassning om knarkdömd man
Mannens fängelsestraff sänks till 18 år. Arkivbild.

Kriminalvården får bassning om knarkdömd man

BrottTT

En svensk man dömdes till fängelse i Thailand och fördes senare över till Sverige för att avtjäna straffet.

Kriminalvården slog ihop fängelsetiden med en svensk dom som han aldrig avtjänade – men då blev tiden för lång, enligt en ny dom.

Kammarrätten i Stockholm river upp Kriminalvårdens beslut om att mannens tid i fängelset ska uppgå till sammanlagt 21 år och tre månader, närmare bestämt 18 år för den thailändska domen och tre år och tre månader för den svenska.

Mannen, som är i 35-årsåldern, ska i stället avtjäna 18 år som är det längsta tidsbestämda straff som en person kan dömas till i Sverige, enligt rådman Dan Isaksson.

Vi säger att man ska titta på reglerna om fängelse, och där är 18 år det längsta tidsbestämda straff man kan få, och därför anser vi att man bör jämföra sammanläggningen med att domstolarna dömer ut fängelsestraff, säger Isaksson.

Den slutgiltiga domen kan få konsekvenser för andra svenskar som sitter fängslade utomlands, och som vill bli överförda till Sverige, enligt Dan Isaksson. Han säger att kammarrätten inte hittade några liknande, prejudicerande, fall att stödja sig mot vid beslutet.

Vi har tittat runt mycket på praxis och rättsfall, och vi har inte sett någon sådan situation som har lyfts till domstol, säger Isaksson.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft utan kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

Sista ordet är inte sagt, men det här är i alla fall vår bedömning, säger han.

Kriminalvården har ännu inte tagit ställning till huruvida domen ska överklagas.

Våra jurister kommer att diskutera saken. Vi har tre veckor på oss att fatta ett beslut, säger Ulf Mossberg på Kriminalvårdens presstjänst.

About Sten

Check Also

Två till sjukhus efter villabrand

BrandTT Två personer har förts till sjukhus med oklara skador sedan en villa övertänts i …