Medicinteknikbolaget Getinge satsar på att utöka produktionen av respiratorer med 60 procent till följd av ökad efterfrågan i coronakrisen.

Krisande företag ställer om – hjälper vården

CoronavirusTT

Sedan coronakrisens utbrott har företag efter företag ställt om sina verksamheter till att producera handsprit, munskydd och annan skyddsutrustning.

Från Karolinska universitetssjukhuset i Solna hjälper lastbilstillverkaren Scania till att hantera, öka och skynda på leveranserna av skyddsutrustning till regionen.

Scania i Södertälje har stoppat stora delar av sin produktion och tusentals anställda har permitterats. Nu ingår ett 15-tal personer från logistik och inköp i en arbetsgrupp med sjukvårdspersonal från hela Stockholm.

Uppdraget är att säkra leveranserna av framförallt skyddsutrustning – och det fort. Bristen är stor, coronafallen i Sverige ökar och en förväntad topp av patienter kryper allt närmare.

Vi har ett mål och det är att personalen ska känna sig trygga när de arbetar, säger Martin Tegnér, operativ chef för hjärta, kärl och neuro på Karolinska universitetssjukhuset.

Sedan i måndags pågår det intensiva arbetet i gruppen på ett 50-tal personer som samlas på Karolinska i Solna för att dammsuga hela världen på material, och hantera alla tips och erbjudanden som strömmar in från privatpersoner och företag till regionen.

Stora volymer med kort leveranstid premieras, kvaliteten säkras med hjälp av vårdpersonalen och snabba leveranser organiseras – bland annat med hjälp av Scanias lastbilsflotta.

Vi har samlat alla nyckelkompetenser i samma rum för att få korta beslutsvägar, säger Andreas Fabo från Scanias inköpsledning.

Utökar skift

Företag efter företag, både inom och utanför Sverige ställer om sina verksamheter för att försöka överleva den ekonomiska krisen – och för att hjälpa sjukvården.

Alkoholtillverkare och kemiföretag i Sverige har börjat göra handsprit. Privatpersoner och företag tillverkar skyddsmasker och visir.

På medicinteknikbolaget Getinge, som tillverkar respiratorer, har man byggt ut sin befintliga verksamhet och gått upp till två skift för att kunna öka sin produktion med 60 procent. Ett 50-tal personer som permitterats från Scania har fått i uppdrag att jobba för Getinge för att nå målet, och Getinge överväger dessutom att utöka personalen.

Efterfrågan är större än utbudet generellt globalt just nu. Det finns en större efterfrågan än vad vi har möjlighet att producera. Vi försöker att öka upp och göra ännu mer, säger Elin Frostehav, ansvarig för Getinge Critical Care.

H&M gör skyddsutrustning

Även utomlands pågår initiativ från olika företag. Lyxmärken som Yves Saint Laurent i Frankrike och Gucci i Italien har lovat att bidra med munskydd till sjukvården och i Spanien följer klädkedjorna Zara och Mango deras exempel.

Svenska H&M-gruppen har, liksom många andra, tvingats skära ned stora delar av sin globala verksamhet och drygt 3 400 butiker har stängt. Efter att ha tagit kontakt med EU har arbetet börjat för att ställa om delar av verksamheten och tillverka skyddsutrustning.

När produktion och leverans kommer i gång och i vilka volymer är ännu för tidigt att svara på enligt H&M som skriver att ”i denna akuta första fas kommer vi donera”.

”Det pågår just nu intensiva förberedelser för att allt ska komma på plats, inte minst för att säkerställa att skyddsutrustningen motsvarar de krav sjukvården har”, skriver Ulrika Isaksson, presskontakt inom H&M-gruppen, via mejl till TT.

Stämningen i mötesrummet på Karolinska blir tidvis känslosam. De som leder gruppen har svårt att inte påverkas av den kraftsamling som nu pågår.

Vi är överväldigade. Alla vill hjälpa till och går samman för att stötta på det sätt man bara kan, säger Sara Lindholm Larsson, operativ chef för operation och intensivvård på Karolinska.

About Sten

Check Also

Ving kan sparka all svensk kabinpersonal

CoronavirusetTT All svensk kabinpersonal på Vings flygbolag Sunclass Airlines riskerar att förlora sina jobb. Detta …