Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Kristallnatten uppmärksammas på flera håll
Kristallnatten 1938: I bilden till vänster brinner en synagoga i Berlin. Till höger syns krossade butiksfönster i judiska affärer i Berlin.

Kristallnatten uppmärksammas på flera håll

SamhälleTT

Tyska synagogor brändes, människor misshandlades och judiska butiker vandaliserades och plundrades. I kväll, 79 år senare, hålls flera manifestationer runt om i Sverige för att hedra offren och uppmärksamma allas lika värde.

Det behövs som det ser ut i dag i Sverige när nazisterna marscherar på våra gator, säger Carinne Sjöberg, talesperson för Judiska föreningen i Umeå, till TT.

Natten till den 10 november 1938 slutade i katastrof för många judar, som efteråt fick skulden och dömdes att betala ett kollektivt skadestånd till den tyska staten. Judiska affärsinnehavare fick själva städa upp på gatorna efter kristallnatten. Sedan följde Förintelsen.

Nazismens illdåd är, många år efter andra världskriget, fortfarande skrämmande aktuella, enligt Carinne Sjöberg som är med och arrangerar manifestationen i Umeå i kväll.

Det här är inte bara historia, utan det är fortfarande möjligt att människor alltså blir förföljda år 2017 på grund av sitt ursprung.

Manifestationer hålls i flera städer som Ystad, Växjö, Malmö, Karlstad och Umeå. Den sistnämnda staden har varit i fokus sedan Judiska föreningen tidigare i år tvingades lämna sin lokal efter hot och skadegörelse. Lokalerna har fått påmålade hakkors och klistermärken med texten ”Vi vet var ni bor”.

Lokalfrågan är fortfarande inte löst, och i dag är föreningen – och det offentliga judiska livet – vilande i staden, enligt Carinne Sjöberg.

Många vågar inte komma dit för de känner sig inte trygga. Vi kan inte ha aktiviteter för barn och unga, för föräldrarna vågar inte, säger hon och fortsätter:

Många judar döljer sin identitet.

About Sten

Check Also

Naken man körde full från badplats

BrottTT En överförfriskad man i 35-årsåldern bestämde sig på onsdagskvällen för att köra i väg …