Home / Utrikes / Europa / Kritik mot åldersbedömningarna av asylsökande
Socialstyrelsens underlag för den rapport som ligger till grund för val av metod för de medicinska åldersbedömningarna av asylsökande får hård kritik av två professorer i statistik. Arkivbild.

Kritik mot åldersbedömningarna av asylsökande

VetenskapTT

”Häpnadsväckande misstag och felaktigheter”. Två professorer i statistik – Johan Bring vid Uppsala universitet och Lars Rönnegård vid Högskolan i Dalarna – attackerar Socialstyrelsens underlag för den rapport som ligger till grund för val av metod för de medicinska åldersbedömningarna av asylsökande, skriver Svenska Dagbladet.

De har räknat fel och de tänker fel. Uppenbarligen är detta gjort av någon som inte är duktig på statistik, säger Bring, adjungerad professor i statistik.

Felen har fått till följd att Socialstyrelsen räknat ut en sannolikhet men skriver att det är en annan, enligt professorerna. De ser också fler fel i rapporten, som de anser måste göras om.

Carl-Erik Flodmark, som lett Socialstyrelsens projekt för åldersbedömningarna, anser att frågan om myndigheten har räknat rätt är förenklad.

”Inom forskning kan man göra på olika sätt utan att något av dessa sätt måste vara fel”, skriver han i ett mejl.

About Sten

Check Also

Ökade växthusgasutsläpp från trafiken

MiljöTT Förra året ökade utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken med 0,5 procent enligt en rapport …