Senatorn Bob Corker. Arkivbild.

Kritiken växer mot Trumps Syrien-beslut

Syrien/USATT

Beskedet från president Donald Trump att USA drar tillbaka sina styrkor från Syrien möts av skarp kritik. Amerikanska medier rapporterar om att kongressledamöter från båda partier togs på sängen, och att många är negativt inställda.

Offentliga fördömanden kommer även från Trumps egna led.

Det är svårt att förstå hur en president kan ta ett sådant här beslut med så lite kommunikation och så lite förberedelse, säger den republikanske senatorn Bob Corker till CNN.

The Washington Post skriver att Trump tog beslutet i tisdags efter ett möte med en mindre grupp rådgivare och ansvariga ministrar – där de flesta inte höll med honom, enligt tidningen. Beslutet baseras delvis på Trumps uppfattning att den terrorstämplade organisationen IS är besegrade.

Lindsey Graham, också han republikansk senator, säger att presidentens beslut kan få ”förödande konsekvenser för vår nation, för regionen och för hela världen”, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Även den internationella kritiken växer. Frankrikes försvarsminister Florence Parly slog på torsdagen på Twitter fast att IS inte är besegrade, utan tvärtom måste bekämpas vidare med militära medel. Hon får medhåll från Storbritannien, där biträdande försvarsminister Tobias Ellwood på microbloggen säger sig vara ”starkt emot” president Trumps beslut.

London säger också i ett officiellt uttalande att man ämnar fortsätta samarbetet för att mota tillbaka IS och fortsätta att diskutera med sina partners, inklusive USA, hur detta kan göras, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

About Sten

Check Also

Rättegång om arenamassaker inom kort

GuineaTT-AFP De misstänkta för en massaker på en idrottsarena i Guinea 2009 ska ställas inför …