Kung Carl Gustaf talar i plenisalen i riksdagshuset under riksmötets öppnande.

Kungen öppnar riksdagen: ”Får inte stanna av”

PolitikTT

Riksdagen har inlett sitt nya arbetsår.

Jag önskar er kraft, mod och visdom i ert viktiga arbete, sade kung Carl XVI Gustaf till ledamöterna när han öppnande riksmötet 2020–2021.

För att minska risken för smittspridning deltar endast 190 av riksdagens 349 ledamöter och hälften av regeringens ministrar under öppnandet av riksmötet.

Kung Carl Gustaf ägnade nästan hela sitt tal, där han öppnade riksmötet, till att prata om coronapandemin. Han påpekade att han aldrig sett så många tomma bänkar tidigare, hyllade vårdpersonalens arbete och påminde om att över 5 800 personer med covid-19 har dött i Sverige.

Till stor sorg för de sina och till förlust för vårt land.

Samtidigt kvarstår andra utmaningar: klimatförändringar, arbetslöshet, kriminalitet och psykisk ohälsa hör till de problem som har stor påverkan på vår framtid och väntar på att lösas. Det arbetet får inte stanna av, sade kung Carl Gustaf.

Han avslutade sitt tal med att önska ledamöterna i riksdagen ”kraft, mod och visdom” i sitt arbete.

Vårt samhälle fortsätter att fungera och ni ärade ledamöter fortsätter att förvalta det förtroende som medborgarna gett er.

Det är ett ansvar som väger särskilt tungt ett år som detta.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia deltog tidigare under tisdagen i den traditionsenliga gudstjänsten i Storkyrkan inför öppnandet. På grund av coronapandemin är ceremonin mycket nedskalad och stora delar av kyrkan gapade tom. Statsminister Stefan Löfven med hustru Ulla Löfven fanns dock bland deltagarna i kyrkan.

About Sten

Check Also

Inför debatten: ”Biden har mest att förlora”

USATT Historiskt höga tittarsiffror spås – men antalet väljare som faktiskt övertygas att stödja en …